2024. április 25., csütörtök

Ünnepelt Magyarittabé

Lelelplezték Mester Péter emléktábláját

Hálaadó istentisztelettel, Mester Péter emléktáblájának leleplezésével, kiállításmegnyitóval, művelődési műsorral és főzőversennyel folytatódott szombaton a falunapi műsor a bánáti Magyarittabén.

A néptáncosok fellépése (Kecskés István felvétele)

A néptáncosok fellépése (Kecskés István felvétele)

Marton Ilona tiszteletes asszony igehirdetésében azt hangsúlyozta, hogy ilyen alkalmakkor jó együtt lenni – egy szívvel –, ha megfogyatkozva is. Mert az ezer lakosú Magyarittabéről is sokan elköltöztek. A falunap a hazalátogatások egyik időpontja.

Buka Hajnalka 1966-ban került az óceánon túlra.
– Járok haza, amikor csak tehetem, de már nagyon régen voltam itthon. Ezért nagyon örülök, hogy most itt lehetek, hogy láttam a néptáncosokat és az ittabéi ismerőseimet. Az ennivaló is nagyon finom. Mindig jó hazajönni. Van egy régi varrottasom a nagyanyámtól, ami azt mondja: „Bármerre visz sorsom útja, hazavágyok a kicsi kis falumba” – meséli a Floridán élő Buka Hajnalka, aki egyúttal találkozott a Németországban élő nagynénjével is.     
A XVIII. században Dési András református lelkész vezetésével Békésről és környékéről magyar családok telepedtek a mai Magyarittabé vidékére. A két település közötti kapcsolat egy tegnapi eseménnyel tovább erősödött.
– Nagy örömmel jöttünk az idei falunapra, hisz Mester Péternek a tábláját avathatjuk itt, ebben az épületben. A polgármester urak nem is olyan régen egyeztek meg abban, hogy amikor a két település fölvette egymással a kapcsolatot, abban Mester Péternek és Szakáll Ferencnek óriási érdemei vannak. Ezért jövőre Békésen hasonló ünnepség keretében Szakáll Ferencnek az emléktábláját fogjuk felavatni – hallottuk Kálmán Tibortól, a magyarországi Békés város alpolgármesterétől.

Az emléktáblát Kerekes József és Kálmán Tibor leplezte le (Kecskés István felvétele)

Az emléktáblát Kerekes József és Kálmán Tibor leplezte le (Kecskés István felvétele)

A testvértelepülési kapcsolatok akkor igaziak, ha nem csak a mindenkori vezetők cserelátogatásaiból állnak.
– Mester Pétert 2006-ban ismertem meg. Nagyon a szívén viselte a Békés megyéből elszármazottak sorsát. Mikor rátalált egy ilyen elszármazott csoportra Békés megyéből, nagyon törekedett, hogy ezt a kapcsolatot fenntartsa baráti, sőt családi vagy esetleg rokoni szinten – emlékezett vissza Csüllög József, Magyarittabé egykori polgármestere.
A történelmi Bánát települései közötti kapcsolatok fontosságának egyik hirdetője Marossy Zoltán, a romániai Temes megye egykori alprefektusa. Többször járt Magyarittabén is.
– Mikor elkezdtük a Bánság–Bánát együttműködést, az egyik első település, aki válaszolt erre a felkérésre, Ittabé volt. Akkor alakult ki a személyes kapcsolat az itteniekkel. Mindenképpen folytatni szeretnénk azt, hogy a történelmi, hagyományos Bánságot kössük össze kulturálisan és gazdaságilag. Ez mindenkinek előnyös lehet. Örülök annak, hogy az ittabéiek most már mind többen látják, érzik ennek a szükségességét – mondja Marossy Zoltán, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ)Temes megyei szervezetének elnöke.
A faluünnep keretében volt gépkocsi-bemutató, főzőverseny. A helybeliek mellett felléptek a szomszédos Szerbittabé néptáncosai, megnyílt Huszár Rozália festményeinek a kiállítása, vasárnap pedig horgászversennyel, sportvetélkedőkkel és kirakodóvásárral ért véget a háromnapos ünnep.