2024. március 29., péntek
KÜLFÖLDI LABDARÚGÁS

Emerynek nem volt ellenszere

Győzelemmel rajtolt a Premier League címvédője – meglepetések nélkül Angliában

Nagy győzelmet aratott a Manchester City az angol bajnokság 1. fordulójának derbijén. Pep Guardiola tanítványai 60 ezer néző előtt léptek pályára az Emirates Stadionban az Arsenal ellen, és kétséget sem hagytak afelől, hogy az idén is uralni kívánják a világ legerősebb bajnokságát – sokan már megelőlegezték nekik a címvédést. Az Ágyúsok szempontjából történelmi mérkőzés volt a londoni, hiszen két évtized után most játszották első Premier League meccsüket úgy, hogy nem a francia Arséne Wenger ült a kispadjukon.

Az új edzőnek, a PSG-ből érkezett sztáredzőnek, Unai Emerynek borzasztó kemény dolga volt a PL-bemutatkozásán, és balsejtelmei be is igazolódtak, hiszen a City az első pillanattól diktálta az iramot az Emiratesben. A vezető gólra sem kellett sokáig várni: Raheem Sterling balról tört be a tizenhatos előterébe, és húsz méterről, jobbal tökéletesen lőtte ki a hosszú alsót. A pihenőig még akadtak helyzetek mindkét oldalon, de újabb találat már nem született.

A fordulás után tíz perccel Alexandre Lacazette egalizálhatott volna, ám a francia kihagyta a ziccert, Éderson kapuja mellé lőtt. Tíz perc sem kellett és a sors megbüntette az elpuskázott lehetőséget, a 64. minutumban Bernardo Silva robbant be Benjamin Mendy baloldali, lapos beadására, és ballal kilőtte a jobb felsőt.

Sadio Mané duplája fémjelezte a Liverpool fölényes sikerét, s a Chelsea is simán söpörte be a pontokat a Huddersfield otthonában. A Newcastle és a Tottenham meccsén tíz perc alatt született három gól (8., 11., 18.) – a Spurs nyert, a Manchester Unitednek pedig nagy erőket kellett mozgósítania, hogy legyűrje a Leicester csapatát.

Angol bajnokság, 1. forduló: Manchester United–Leicester 2:1, Newcastle–Tottenham 1:2, Watford–Brighton 2:0, Huddersfield–Chelsea 0:3, Fulham–Crystal Palace 0:2, Bournemouth–Cardiff 2:0, Wolverhampton–Everton 2:2, Liverpool–West Ham 4:0, Southampton–Burnley 0:0, Arsenal–Manchester City 0:2.

A következő fordulóban (augusztus 18., 19., 20.): Cardiff–Newcastle, Everton–Southampton, Leicester–Wolverhampton, Tottenham–Fulham, West Ham–Bournemouth, Chelsea–Arsenal, Burnley–Watford, Manchester City–Huddersfield, Brighton–Manchester United, Crystal Palace–Liverpool.

Nem botlottak a nagyok

A francia szokáshoz képest váratlanul gólgazdag 1. fordulót láthattak a Ligue 1-ben a szurkolók, ennek keretében lapzártánkig minden nagy csapat hozta a kötelezőt, és két újonc is meglepetésgyőzelmet aratott.

Nem kímélte az osztályozó után első vonalban maradt Toulouse csapatát a Marseille, amely négy gólt pakolt szegény Reynet kapus hálójába. Az első kettő esetében Dimitry Payet volt a főszereplő, aki előbb pár perccel a pihenő előtt értékesített egy büntetőt, majd nem sokkal a fordulást követően a Bouna Sarr lövése után kipattant labdát vágta be. A kikötővárosiak végig kézben tartották a meccset, a vendégek csupán néhányszor lőttek kapura, s vereségük az utolsó percekben sokkal súlyosabb lett: Valere Germain a 89., Florian Thauvin a 92. percben iratkozott fel.

Jól rajtolt a 2016-os bajnok Monaco és a tavalyi bajnoki harmadik Lyon is. A hercegségiek az erős Nantes otthonából hozták el a három pontot (Rony Lopes, Falcao és Jovetić gólja után a hazai Sala szépített), az utóbbi csapat pedig az Amiens ellen Traoré és Depay révén húzta be a kötelezőt.

Meglepetésre mindkét újonc első osztályú gárda nyert az idénynyitón. A Reims a Nice otthonában diadalmaskodott, a Nimes pedig az utolsó percekben hatalmasat fordított, és nyert az Angers pályáján.

Francia bajnokság, 1. forduló: Marseille–Toulouse 4:0, Nantes–Monaco 1:3, St. Étienne–Guingamp 2:1, Nice–Reims 0:1, Montpellier–Dijon 1:2, Lille–Rennes 3:1, Angers–Nimes 3:4, Lyon–Amiens 2:0, Bordeaux–Strasbourg 0:2, PSG–Caen 3:0.

A következő fordulóban (augusztus 17., 18., 19.): Reims–Lyon, Guingamp–PSG, Amiens–Montpellier, Caen–Nice, Dijon–Nantes, Monaco–Lille, Rennes–Angers, Strasbourg–St. Étienne, Toulouse–Bordeaux, Nimes–Marseille.