2024. április 20., szombat
SAKK – FELSŐHEGY

Petković nyerte meg a rapidversenyt

Szombaton rendezték meg a Felsőhegyhez tartozó Domus Vendégházban az I. Felsőhegyi Rapid bajnokságot. A tornán 51 sakkozó mérte össze tudását, a verseny nemzetközi jelleget öltött, mert nemcsak Vajdaság településeiről, hanem Magyarországról is érkeztek résztvevők. Igen erős volt a mezőny, hiszen a négy FIDE-mester mellett további hét olyan játékos is asztalhoz ült, akinek az Élő-pontja 2000 feletti. A kilencfordulós svájci rendszerű rapid torna főbírája Brindza István volt. Külön érdekességet jelentett a játéktempó, mely a hagyományos 15-15 perc helyett ezúttal 12 perc volt, amihez minden megtett lépést követően további 5 másodpercet kaptak a sakkozók.

A versenyt Radoslav Petković szenttamási FIDE-mester nyerte meg 7,5 ponttal. Azonos pontszámmal végzett egy másik FIDE-mester, a topolyai Filip Kumić is, akinek rosszabb segédpontjai miatt meg kellett elégednie a második hellyel. A bronzérmet a hét pontot elérő Milomir Tovilović vehette át, a legjobb játékos pedig a felsőhegyi Juhász Bence volt, aki 6,5 ponttal a negyedik lett. A verseny első nyolc helyezettje részesült pénzjutalomban, emellett a szervező Felsőhegy Sakk-klub több különdíjat is átadott.

A verseny legjobb női sakkozója Berényi Nikolett, a legjobb szenior játékosa Branislav Jannjušević, a legjobb ifije pedig Györe Csongor lett. A torna legjobb felsőhegyi szenior játékosának Ősz Szabó Ferenc, a legjobb helybéli nem díjazott sakkozójának pedig Juhász Béla bizonyult. A díjátadás után a résztvevők közös ebéden vettek részt.

 Pénteken a zentai nyugdíjas szövetség udvarában rendeztek sportnapot, melynek keretében sakkversenyre is sor került. Ezen jól szerepeltek a felsőhegyi-oromparti sakkozók, hiszen Ősz Szabó Ferenc első, Berényi Ferenc pedig harmadik helyen végzett.