2024. április 18., csütörtök

Boszniából migránsközpont?

Hatmillió euró ellátásra, elszállásolásra és határvédelemre

Az Európai Unió további hat millió euró támogatást nyújt Bosznia és Hercegovinának olyan folyamatok pénzelésére – migránsok ellátására, elszállásolására és határvédelemre –, amelyek a migránsáradat irányítását támogatják.

Korábban az állam kapott már másfél milliót ilyen céllal, ezt az összeget júniustól használják a migránsok sürgős, humanitárius szükségleteinek a kielégítésére. Az EU küldöttsége bejelentette, hogy az unió fejleszteni fogja Bosznia migránsidentifikáló-és regisztráló kapacitásait, a Dnevni Avaz arról is beszámol, hogy a határellenőrző-és határvédelmi rendszereket is korszerűsíteni fogják. A napilap úgy értékel, hogy  Bosznia és Hercegovinának, amelynek még semmilyen terve sincs arra vonatkozólag, hogy miként oldható meg a migránsválság, lassan migránsközponttá válik, és alapozottságot nyer Sebastian Kurz korábbi jóslata. Az osztrák kormányfő pár hónappal ezelőtt azt mondta, hogy az „illegális migránsokat az EU külső határvonalán kell feltartóztatni, és mielőbb visszatoloncolni kiindulásuk országába. Amennyiben ez nem lehetséges, akkor ideiglenes segítséget kell nekik nyújtani harmadik, biztonságos országokban.

Dragan Mektić boszniai belbiztonsági miniszter nemrégiben azt nyilatkozta, hogy nem érdeklik azok az EU-s pénzek, amelyeket boszniai migránstáborok létesítésére adnak. Denis Hadžović, a Biztonsági Stúdiumok Központjának titkára az Avaz újságírójának elmagyarázta, hogy a pénzt nem táborok létrehozására adják, hanem ideiglenes segélynyújtásra.

–  Jön a tél, hideg lesz, a hat millióból szállást biztosítanak a migránsok számára. Észak Afrikában és környezetünkben is migránsbefogadó platformokat létesítenek, migránsgyűjtő központként leginkább Albániát jelölték meg. Viszonylag kevés migránsról beszélünk, nagyjából 10 ezerről – mondta.

2007-óta az EU 24,6 millió irányított Bosznia és Hercegovinába a migrációval kapcsolatos tevékenységek pénzelésére.