2024. április 25., csütörtök

Sok embert megölt egy félkatonai szervezet Etiópia keleti részén

Legalább negyven embert öltek meg egy félkatonai szervezet tagjai a hét végén Etiópia keleti részén, ahol ismét fellobbant a nemzetiségek közötti erőszak - közölte egy magas rangú regionális vezető hétfőn.

Az erőszakos cselekmények elől eddig közel egymillióan menekültek el Szomáliföld és Oromia régiók határáról.
Negeri Lencso, Oromia régió közigazgatásának szóvivője hétfőn elmondta, hogy az egyik szomáliföldi félkatonai erő állig felfegyverzett tagjai támadtak a régió határának túloldalán fekvő Kelet-Hararghe körzetre.

"Még mindig nem tudjuk, hogy a Liju erői miért támadtak szombaton és vasárnap a területek ellen" - tette hozzá a szóvivő a félkatonai szervezetre utalva. Hozzátette, hogy valamennyi áldozat az oromi nemzetiség tagja volt. Legalább 40 embert öltek meg - mondta a szóvivő.

Egy héttel korábban vandálok Dzsidzsigában, Szomáliföld régió székhelyén fosztogattak nemzetiségiek tulajdonában lévő ingatlanokat. A központi kormány szerint az erőszakot regionális vezetők szítják, akik nem tudtak megegyezni a központi vezetéssel a térségbeli jogsértések ügyében. A kormány szerint a regionális vezetők azt állították, hogy a kabinet törvényellenesen kényszerítette őket lemondásra, és a félkatonai szervezet tagjai az ő parancsukra vettek részt a támadásokban.

Oromiai vezetők a Liju milíciát vádolták a tavaly elkövetetett támadásokkal.

Oromiában 2015 óta dúl az erőszak, amikor a kormányzó Etiópiai Népi Demokratikus Forradalmi Front nevű pártszövetség oromó területek akart kisajátítani egy ipari park részére. Több mint két év alatt tiltakozók százait ölték meg a biztonsági erők.

Decemberben az Európai Unió kül- és biztonságpolitikai főképviselője, Federica Mogherini is aggodalmát fejezte ki az Oromiában sok halálos áldozattal és jelentős anyagi károkkal járó, nemzetiségek közt kitört erőszakos események miatt. December végén legalább 61 halálos áldozata volt régióban kitört összecsapásoknak.