2024. március 29., péntek

Nyelvében él a nemzet

Megkezdődött a jubileumi Szép Szó Tábor

A Vajdasági Magyar Versmondók Egyesülete (VMVE) az idén harmincadik alkalommal szervezi meg hagyományos tehetséggondozó műhelyét a kishegyesi Kátai-tanyán augusztus 11-től 18-ig.

Szombaton a megnyitó keretében került sor a színvonalas jubileumi gálaműsorra. Hajvert Ákos, a VMVE elnöke arról számolt be, hogy az idén is hatalmas volt az érdeklődés, Vajdaság minden részéből, de Magyarországról is érkeztek gyerekek és fiatalok. Az idei, hatvanat meghaladó létszám a tábor jelenlegi formáját és helyszínét figyelembe véve a maximális létszámnak tekinthető. Hajvert Ákos táborvezető elmondta azt is, hogy öt csoportban zajlik a munka. A csoportvezetők hazai és anyaországi előadók. Bori Fekete Ágnes drámatanár és Hajvert Lódi Andrea drámapedagógus foglalkozik a legfiatalabbakkal, a kiskamaszokkal Krizsán Szilvia színművésznő és Virág György színművész, a zentai Magyar Kamaraszínház tagja, a nagy kamaszokkal Molnár Krekity Olga Radnóti-díjas versfelkészítő, a tábor alapító elnöke, a középiskolásokkal és idősebbekkel pedig Lőrinc Tímea színművész, a zentai Magyar Kamaraszínház tagja foglalkozik majd. Délelőtt beszédtechnikai foglalkozások folynak Raffai Telecski Ágnes színművész vezetésével, délután egyéni versfelkészítés lesz Barta Júlia nyugalmazott óvónővel, Magyar Életfa díjas felkészítő tanárral, Fehér Farkas Hajnalka Ratkó-díjas versmondóval, Tóth Péter Lóránt Radnóti-díjas versmondóval, Kormos Irén és Simonyi Lili többszörösen díjazott versmondókkal, valamint Hajvert Ákos Radnóti-díjas versmondóval. Az itt szerzett tudást az év folyamán a különböző szavalóversenyeken kamatoztathatják a gyerekek.

A nagy múltú tábor lényegében a költészet és a próza továbbítását művelő, a pódiumművészetek iránt nyitott vajdasági fiatalok egyetlen közös műhelye. A Magyar Nemzeti Tanács a Szép Szó Műhelyt kiemelt jelentőségű vajdasági magyar gyermek és ifjúsági rendezvényként határozta meg. Hajvert Ákos örvendetesnek nevezte, hogy vannak új arcok és vannak többszörösen visszatérők. Kifejezte reményét, ezekkel a gyerekekkel és fiatalokkal ismét találkozik majd a közönség különféle versenyeken, szemléken, irodalmi esteken.

A 30. Szép Szó Tábor megrendezését a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt., a Nemzeti Kulturális Alap, a Hagyományok Háza, a Tartományi Oktatási és Művelődési Titkárság, Kishegyes község önkormányzata, a Magyar Nemzeti Tanács és magánvállalkozók is támogatták. A Szép Szó Tábor az MNT kiemelt kulturális jelentőségű rendezvénye.