2024. április 19., péntek

Három érdeklődő a bori bányamedence iránt

Három vállalat jelezte érdeklődését a stratégiai partnerség iránt a bori bányamedence magánosítási pályázata keretében – jelentette ki tegnap Ana Brnabić miniszterelnök tegnap Majdanpekben.

Ana Brnabić a bányakomplexumban tett látogatása során kiemelte, hogy augusztus 20-áig jelentkezhetnek az érdekelt kül- és belföldi vállalatok.

– Jelenleg három komoly cég érdekelt a bori bányakomplexum magánosítása iránt. Nem állítom, hogy már megvásárolták a stratégiai partnerséghez szükséges tervdokumentációt, de eljöttek a helyszínre, hogy tárgyalásokat folytassanak a bányamedence vezetőségével – mondta Ana Brnabić.

A stratégiai partnerség egyik feltétele, hogy a vállalat 350 millió dollárt fizet a bori üzem feltőkésítéséhez és a privatizációs folyamat ellenőrzése során, amely háromtól hat évig tart, sez alatt az idő alatt a nyertes vállalat nem bocsáthat el egyetlen alkalmazottat sem. A jelentkezőknek 100 millió dollárt kell letétbe helyezniük. Olyan vállalatok jogosultak a jelentkezésre, amelyek legalább 10 éve folyamatosan részt vesznek a réz és más nemesfémek feltárásában, és legalább félmilliárd dollár bevétellel rendelkeztek a múlt évben.

A bori bányakomplexum tavaly több mint 17 ezer tonna rezet exportált, 25 százalékkal többet, mint a múlt év ugyanezen időszakában.