2024. március 29., péntek

Az oroszok betiltják a szerbiai őszibarack importját

Az orosz fitoszanitáris felügyelőség augusztus 15-étől ideiglenesen szünetelteti egyes szerbiai gyümölcsfajták, elsősorban az őszibarack bevitelét.

„Ez az intézkedés bizonyos értelemben várható volt, az őszibarack és a nektarin ugyanis nagy nedvességtartalma miatt gombásodás észlelhető a gyümölcsben. A málnán és a szedren kívül az esőzések miatt ez a két gyümölcs romlik a leggyorsabban. Van az úgy, hogy a természet ellen semmit sem tehetünk” – mondta a Branislav Nedimović mezőgazdasági miniszter.

A sajtóhírekre reagálva a miniszter elmondta azt is, hogy mint mindig, az agrártárca most is folyamatos kapcsolatban van az orosz kollégákkal, és arra számít, hogy – miután ellenőrzik az összes vitás küldeményt – folytatható lesz a kivitel – nyilatkozta a Tanjugnak. Hozzátette, hogy a gombásodás folyamatát a hűtőházakig történő szállítás is elősegíti. Nedimović reméli, hogy „középtávon minden rendben lesz”. A külföldre szánt őszibarack és nektarin 90 százalékát állítólag már kiszállították.

A média szerint a Rosszejhoznadzor orosz fitoszanitáris felügyelőség közölte, hogy augusztus 15-étől moníliás gombafertőzés miatt ideiglenesen betiltja a csonthéjas magvú gyümölcsök importját, elsősorban a szerbiai kajsziét és őszibarackét.

Alig fél éve, februárban az Oroszországba való körtekivitel körül kerekedett incidens, akkor azért, mert a vásárló gyanút fogott, hogy nem szerbiai termékről, hanem harmadik országból beszerzett gyümölcsről van szó. Volt már probléma a húskivitellel is: tavaly júniusban a kalinyingrádi területről visszaküldtek Szerbiába több mint 13 tonna borjúhúst, mert az illetékes orosz felügyelőség megállapította, hogy az áru bőrvírussal fertőzött.