2024. április 26., péntek

Esztrádművészek a Belgrád vízivárosban

Miből futja a négyzetméterenként több ezer euróba kerülő fővárosi ingatlanra?

Egyre több esztrádművész dicsekszik azzal, hogy ingatlant vásárolt a Belgrád víziváros épületeinek egyikében. Úgy tűnik, presztizskérdéssé vált a drága ingatlanok tulajdonosává válni, a bulvárlapokban ugyanis egyre gyakrabban cikkeznek arról, hogy egyik-másik hazai énekesnő, énekes bizony magáénak tudhatja azoknak a lakásoknak egyikét, amelynek a négyzetméterét több ezer euróért adták el.

A Politika napilap azonban arra mutat rá, hogy az adóhivatal adatai alapján az esztrádművészek éves bevétele és az ingatlan árak egyáltalán nincsenek összhangban. A napilap adatai alapján ez év első hat hónapjában a megkötött szerződések alapján az esztrádművészek összesen 64.817.295,69 dinárt, vagyis mintegy 550 ezer euró bevételt jelentettek be, vagyis az ebből az iparágból az adóhivatal számlájára jövedelemadóként az említett időszakban összesen 7.722.429,93, vagyis 65 ezer euró folyt be, ami az eddig az ingatlanok áráról kiszűrődött információk szerint a Belgrád vízivárosban csupán 20 négyzetméterre lett volna elég.

Immár presztizskérdés lakástulajdonossá válni a Belgrádi vízivárosban (Fotó: Miklós Hajnalka)

Immár presztizskérdés lakástulajdonossá válni a Belgrádi vízivárosban (Fotó: Miklós Hajnalka)

A jövedelemadó mellett az esztrádművészek együttesen a hozzáadott értékadóra további 609.998,99 dinárt, vagyis 5100 eurót, a kötelező szociális biztosításra pedig 5.904.762,37 dinárt, vagyis megközelítőleg 50 ezer eurót fizettek.

A napilap rámutat, a vendéglátóipari létesítmények kötelesek szerződést kötni a felfogadott énekesekkel, akik ezek alapján a szerződések alapján fizetik az adót. Többen külföldön lépnek fel, amit sok esetben nem is jelentenek az adóhivatalban, habár erre kötelesek lennének, így az adókötelezettséget is elkerülik. Az állam számos újítást vezetett be, csökkentette az adókötelezettséget, ugyanakkor büntetést is bevezetett abban az esetben, ha az esztrádművészek nem tesznek eleget kötelezettségeiknek. A büntetés az adott honoráriumnak akár a 60 százalékát is elérheti, ami ugyan csökkentette a szürkegazdaság szintjét ebben az iparágban, de mind a mai napig sok esetben elmarad a szerződés megkötése, így az adó megfizettetésének alapja is ismeretlen marad.

Goran Radosavljević belgrádi egyetemi professzor a napilapnak adott nyilatkozatában rámutatott arra, hogy külföldön egy koncert alkalmával, ha nem kötöttek az énekessel, illetve zenekarral szerződést, az adót a koncert teljes bevételére számolják el a szervezőknek, így a magas adókötelesség miatt a koncert szervezőinek érdekében áll szerződést kötni, hogy pontosan ki legyen mutatva, a bevételből mekkora összeg ment az előadónak. Ezáltal pedig az előadó adókötelessége is kimutatható.

Ám amíg ezt a területet nem rendezi az állam kellő mértékben, addig nyilvánvaló miből engedhetik meg maguknak az esztrádművészek azokat a Szávára néző lakásokat, amelyekről a polgárok többsége csak álmodozhat.