2024. április 18., csütörtök

Közkedvelt a Topolyai-tó strandja

Rendezéséről a Komgrad Közvállalat a közmunkaprogramnak köszönhetően gondoskodik

A topolyai Komgrad Kommunális Közvállalat hatáskörébe tartozik egyebek mellett a zöld terek és a temetők karbantartása, a szemétszállítás megszervezése, de a Topolyai-tó körüli terület rendezettségéért is sokat tesznek. Az idei, csapadékos nyár miatt jelentősen több energiát kellett fordítani a fűnyírásra Topolya közterein és a tó körül.

A Topolyai-tó szabadstrandját sokan keresik fel nyáridőben (Herceg Elizabetta felvétele)

A Topolyai-tó szabadstrandját sokan keresik fel nyáridőben (Herceg Elizabetta felvétele)

– Mintegy 640 hektárt felölelve a város közterei mellett a temetők zöld övezete is a mi hatáskörünkbe tartozik. A mi feladatunk Topolya központjának a szépítése is. Igyekszünk a főutcán és a tereken sok virágot és örökzöld bokrot elültetni, és további virágládákat szeretnénk elhelyezni szerte a városban. Jelentős könnyítés számunkra, hogy az önkormányzatunk részt vesz a közmunkaprogramban, és a velük történő együttműködésnek köszönhetően 17 közmunkást tudunk foglalkoztatni a terepen. Ők a hétvége kivételével szinte folyamatosan végzik a feladatukat. Ugyanakkor több esetben is akadt dolguk munkaidőn túl is, hiszen egy-egy vihar után kitört fákat kellett eltakarítaniuk, vagy más problémára azonnal reagálni. Azt azonban tudni kell, hogy minden könnyítés ellenére munkaerőhiánnyal küszködik a mi vállalatunk is, és jelentősen több feladatunk lenne, mint ahány munkással ezt lehetőségünk van megoldani – mutatott rá Domány Dudás Diana, a közvállalat igazgatónője, majd elmondta, hogy a közelmúltban pontosították a Komgrad feladatköreit.

- Rendeződtek azok a kérdések is, hogy a topolyai közterek kaszálásával kapcsolatban mi tartozik a Komgrad és mi a helyi közösség hatáskörébe. Korábban arra is volt példa, hogy egy játszótér körül lekaszálták a füvet, maga a játszótér pedig gazban úszott. Emellett nagyon sok topolyai ház lakója külföldön tartózkodik, a házak előtt nem nyírják a füvet, ez pedig egy idő után már nemcsak esztétikailag lesz csúnya, hanem balesetveszélyessé is válik a mellette haladókra nézve. Ezt a problémát egyelőre jóindulatból igyekszünk kezelni – nyilatkozta az igazgatónő, majd rátért arra, hogy a Komgrad a közmunkaprogramnak köszönhetően oldja meg a Topolyai-tó rendbentartását is.

- Az önkormányzat is fokozott figyelmet fordít a tó karbantartására. Minden évben igyekeznek nagyobb összeggel támogatni az iszaptalanítását, a nádvágást, az öblöt, illetve a partot feltöltik apró kaviccsal. Mi folyamatosan törekszünk összeszedni a szemetet, levágni a füvet, befestjük a padokat, a mólót karbantartjuk, üzemeltetjük a nyilvános toalettet, ami magában foglalja a nyitva tartását és a karbantartását is. Ez egy nyilvános fürdőhelyen nagyon érzékeny téma, és az elhanyagolása következményekkel járna. Több figyelemfelhívó táblát helyeztünk ki, például azzal kapcsolatban, hogy hol szabad tüzet gyújtani vagy fürdetni a kutyákat. Topolya nagyon sokat profitál a tó idegenforgalmi vonzerejéből, bizonyos nyári, meleg napokon mozdulni nem lehet, annyian érkeznek ki fürdeni, főleg kisgyermekes családok. Ezért is igyekszünk ezeket a feladatokat elvégezni, holott egyáltalán nem a mi hatáskörünk lenne – nyilatkozta a Komgrad igazgatónője, aki elmondta azt is, hogy egyelőre a Topolyai-tó a Telekrendezési, Útkezelési, Közművesítési, Településtervezési és -rendezési Közvállalat fennhatósága alá tartozik. Hogy a vele kapcsolatos munka maradéktalanul el legyen végezve hosszú távon, egy külön ezzel a feladatkörrel foglalkozó munkaegységet kell majd alakítania Topolyának, hiszen a nyári teendők koncentrált megszervezésén kívül egyebek mellett halőr, vadőr, vízimentői munkafeladatok ellátására is nagy szükség lenne a Topolyai-tavon.