2024. április 25., csütörtök
I. MULTISPORT-EB – XXIV. ATLÉTIKAI EB, BERLIN

Már öt duplázás

A Berlinben folyó atlétikai Eb-n immár ötször fordult elő, hogy egy versenyszámban egy ország képviselői nyerik el az arany- és ezüstérmet is. Előbb ez kétszer a lengyeleknek (férfi kalapács és súly), valamint a briteknek (férfi 100 m) sikerült, csütörtökön este pedig a görögök (női rúd) és a németek (férfi gerely) társultak hozzájuk. A negyedik nap legjobb eredménye viszont az azeri születésű és a török színeket képviselő Ramil Guliyev vágtázóé, aki 200 méteren 19,76 másodperccel új Eb-csúcsot állított fel, ami mindössze négy századdal gyöngébb a 2013-ban elhunyt olasz Pietro Mennea 1979-ben felállított Európa-csúcsánál.

A szerbiai atlétika jó eredménye, hogy Marija Vučenović 59,98 métere a női gerely selejtezőjében a 7. legjobb volt, így Vučenović a döntőben dobhat. Leszerepelt viszont Tamara Salaški, aki a női 400 m elődöntőjében csak 53,20 másodperccel utolsó, 24. lett, valamint Amela Terzić, aki nagy versenyen újra nem tudta hozni a legjobbját, és téves taktikával, szerény 4:17,22 perccel, az utolsó előtti, 23. helyen zárt.

A magyarok közül Gyurátz Réka kalapácsvetésben, Gyürkés Viktória pedig 3000 m akadályon jutott a döntőbe. Héttusában öt szám után Krizsán Xénia a pontszerző 8. helyen áll, Zsivóczky-Farkas Györgyi pedig a képességei alatti 21. helyet foglalja el.

Ma este 20.15-kor lép fel a női távolugrás döntőjében a címvédő Ivana Španović, 18 versenyszám után az éremlistát 3 arany- és 2 ezüstéremmel a lengyelek vezetik.