2024. április 20., szombat
NIŠVILLE JAZZFESZTIVÁL 2018.

A spacejazztől az alaszkai countryig

HELYSZÍNI TUDÓSÍTÁS

A Nišville Jazzfesztivál főprogramjában harmadik este hat előadó lépett közönség elé a niši vár két nagyszínpadán (Earth & Sky stage).

A szombat esti koncertsorozatot a Nicolo Farraci basszusgitáros vezette Motel Kaiju elnevezésű olasz jazzkvartett nyitotta meg, nem is akárhogyan. Az együttes az erőteljes ritmusra épülő modern jazzkifejezést a nyolcvanas évekre jellemző elektropoppal és a szintetizátor „vintage” hangzásával kombinálja. Az eredmény: kellően felkavaró zene, amely kizökkenti hallgatóját komfortzónájából, s egyféle világűri alkonyzónába utaztatja. Ebből az asszociációból kiindulva az együttes zenéjét önkényesen spacejazznek neveztem el. Valódi zeneterápia, nem véletlenül léptek az együttes tagjai fehér köpenyekben közönség elé.

A következő fellépő a két évtizede működő Big Band Grosuplje szlovéniai jazz-zenekar volt. A mintegy húsztagú formáció kombinált bigband-programokkal és jazzlegendáknak szentelt tematikus programokkal szokott hangversenyezni. Nišben Duke Ellington The Far East Suite című művét adta elő. Dicséretes produkció volt.

Harmadikként a Robert Miller basszusgitáros vezette Project Grand Slam lépett közönség elé. A New York-i csapat alapkoncepciója a jazz és az energikus rockritmus fúzióján alapszik. A hangzásában rejlő energiákat az együttes a Nišville nagyszínpadán is felszabadította, a szöveges számokban a kőkemény jazz-rock Ziarra Washington éneklésében teljesedett ki egészében.

A közönség részéről a legnagyobb érdeklődés Lisa Simone énekesnő és színésznő fellépését övezte. A legendás énekesnő és emberjogi aktivista, Nina Simone lánya rá is szolgált erre a páratlan fogadtatásra, fellépése során, kiváló énektudása mellett a Broadwayen csiszolt színészi képességeit is latba vetve, mindvégig együtt lélegzett közönségével: egy alkalommal kiült a színpad szélére, majd pedig a biztonságiak és kamerák kíséretében – sajátos performance-ként – sétát tett a színpad előtt összetorlódott tömegben. Az énekesnő niši koncertjét egyébként a 85 éve született édesanyjának szentelte, akit idén beiktattak a Rock and Roll Hírességek Csarnokába. És a zene? Blues, soul, jazz ötvözete. Korrekt.

Az est legnevesebb fellépője a brit Matt Bianco brit együttes volt. A latino jazzt a funky, a soul és a bossa nova hangzásával ötvöző csapat 35 éves fennállása alkalmából szervezett világturnéja egyik állomásaként érkezett a dél-szerbiai városba, ahol bemutatta Gravity című legújabb albumát, de az új szerzemények mellett természetesen a régi slágerek is felcsendültek, mint amilyenek például a Get Out of Your Lazy Bed, a Yeh Yeh és a Whose Side Are You On?. A héttagú csapat (zongora/billentyűsök, nagybőgő, dob, szaxofon, trombita, ének, vokál) remek hangulatot keltve, nagyszerű koncertet adott.

A szombat esti/éjszakai program záróakkordjaként lépett fel a contry zenét játszó Frank Solivan & Dirty Kitchen nevet viselő formáció. Az alaszkai származású Frank Solivan mandolinművész, Mike Munford bendzsójátékos, Jeremy Middleton nagybőgős és Chris Luquette gitáros koncertjét nagyon nehéz szavakba önteni. Mindenesetre megpróbálom: a zenészek kiálltak a színpadra, a húrok közé csaptak, és pillanatokon belül olyan hangulatot teremtettek, mint amilyen egy Jack London-történetben lehet, amikor egy kisváros összes lakosa, miután gazdag aranylelőhelyre bukkant, betér a kocsmába. A bő egyórás koncert alatt a közönség is méltán érezhette úgy, hogy aranyat talált.

A VASÁRNAPI PROGRAM

A vasárnapi programot a két nagyszínpadon az Uralsky Dixieland Band nyitja meg. Az orosz dixieland együttes után lép közönség elé a litván Kęstutis Vaiginis Quartet, majd az amerikai Black Art Jazz Collective és a Kínából érkező Li Xiaochuan Quintet fellépését tekinthetik meg az érdeklődők. Az est – egyben az idei Nišville Jazzfesztivál – legvártabb előadója a Paco Bailardo gitárossal kiegészülő The Gipsy Kings együttes lesz. Az esti programot, s egyúttal a fesztivált a helyi Najda South Side Orchestra koncertje zárja.