2024. március 28., csütörtök
GUČA

Az ivóvíz a legdrágább

A dragačevói körzet 58. rézfúvós fesztiválja nemcsak zenei élményt nyújt, hanem minden évben a kínálat mellett feltüntetett árakkal is külön felhívja magára a figyelmet. Gučán vasárnapig több ezer rézfúvós lép fel, fiatal tehetségek mérik össze tudásukat, kiemelkedő fúvósok tartanak koncertet, amikor a rendezvények mindegyike ingyenes, a szolgáltatást azonban jól meg kell fizetni.

Az idei gučai fesztivál nem kedvez az utcai hastáncosoknak (Fotó: Beta)

Az idei gučai fesztivál nem kedvez az utcai hastáncosoknak (Fotó: Beta)

Mint ahogy az a szerb rendezvényeken lenni szokott, ezúttal sem maradhat el a nyársra húzott bárány és malac sem. A vendéglátóipari létesítmények jól felkészültek a több ezres tömegre, így több helyen állítottak fel forgatónyársat. A hazai média meg is jegyezte, a friss pecsenyéért valamennyivel többet kell fizetni, mint tavaly. A nyárson sült malacpecsenye kilójáért 1400 dinárt kérnek, a bárányért 1800-at. A pljeskavica 250, a lepényben felszolgált csevap 350 dinár. A kolbászért 399 dinárt kell fizetni, a hozzá jól passzoló hideg, csapolt vagy üveges sörért 200–350 dinárt. A kávé 100–150 dinár, de az ebben a forróságban leginkább kereset vízért 150–300 dinárt is elkérnek.

Az emléktárgyak ára sem túl kedvezményes, hiszen egy furulya 1500–3000 dinárba kerül, a bocskor 3500–5000 dinárba. A gučai motívumokkal ellátott apróbb tárgyak közül a legolcsóbb is 200 dinárba kerül.

A gučai fesztivált az idén teljesen a hagyományoknak szentelték, így az idén nem lép fel egy esztrádművész sem. A néptáncról, a népviseletről és a rézfúvós hangszerekről szól az idei fesztivál. Ennek ellenére a hangulat jó, amire számos külföldi turista is kíváncsi. Többen Európából, de a világ más részeiből is csak a fesztivál miatt érkeznek Szerbiába.

A nagy számban érkező külföldiek nagylelkűségére számítottak ugyanakkor azok a hastáncosnők, akik a fesztivál több pontján is fellépnek. A sajtó szerint hiába jártak félmeztelenül csábtáncot, senki nem értékelte az igyekezetüket. Pénteken egy dinár borravalót sem sikerült összegyűjteniük.