2024. március 29., péntek

Egyoldalú tűzszünetet hirdetett az egyik szeparatista csoport Etiópiában

Egyoldalú tűzszünetet hirdetett az Ogadeni Nemzeti Felszabadító Front (ONLF) nevű, etiópiai szeparatista csoport vasárnap.

Abij Ahmed etióp miniszterelnök támogatói Ahmed nagygyűlésén a fővárosban, Addisz-Abebában 2018. júniusában ( fotó: MTI/EPA)

Abij Ahmed etióp miniszterelnök támogatói Ahmed nagygyűlésén a fővárosban, Addisz-Abebában 2018. júniusában ( fotó: MTI/EPA)

A fegyverszünet újabb előrelépést jelent Abij Ahmed etióp miniszterelnök kormányának az ország biztonsági helyezetének javítására tett törekvései terén. A kormányfő, aki áprilisban tette le hivatali esküjét, az ezt követő parlamenti beszédében békülékeny hangot ütött meg az ellenzékkel, az ország diplomáciai kapcsolatainak javítására, békés hatalomváltásra és reformokra tett ígéretet.
Addisz-Abeba júliusban törölt is három ellenzéki csoportot a "terrorista" szervezetek listájáról, köztük az ONLF-et. Egy hónappal később pedig megállapodást írt alá az ellenségeskedés kölcsönös beszüntetéséről az Oromo Felszabadítási Front (OLF) nevű, az oromo népcsoport önrendelkezéséért harcoló lázadó szervezettel, melyet az ONLF és a  Ginbot 7 nevű ellenzéki csoporttal együtt vett le a szóban forgó listáról. Abij Ahmed az első politikus, aki az oromo népcsoportból származik és betöltheti az etióp kormányfői tisztséget.
Az ONLF közleménye szerint a szervezet "figyelembe vette az etióp kormány által tett kedvező lépéseket", melyekkel megteremtették a béketárgyalások és a párbeszéd alapját. Ezért a csoport "beszüntet mindenféle katonai és biztonsági műveletet, hogy az Ogaden konfliktusra elérhető és tartós megoldást lehessen találni".
Az ONLF 1984-ben indította meg a kelet-etiópiai Ogaden térség elszakadását célzó törekvéseit. A térség földgázban és kőolajban gazdag, Kína 2013 óta fejleszt két gázmezőt e területen. Az etióp kormányerők 2007-ben indítottak nagyszabású hadműveletet az ONLF ellen, miután a szakadárok megtámadtak egy kínai működtetésű olajlétesítményt.
Abij Ahmed kormánya az utóbbi hónapokban erőteljesen munkálkodik azon, hogy a kormányfő ígéreteit beváltsák. A kelet-afrikai ország új útra terelésének egyik mérföldköve a szomszédos Eritreával kötött békemegállapodást, amely véget vetett a 1998 és 2000 között dúló, becslések szerint 80 ezer ember halálát okozó határháborúnak.
Eritrea 1993-ig Etiópia része volt, amikor is egy népszavazás eredményeképpen elszakadt a volt anyaországtól.