2024. április 19., péntek

Őstörténeti kutatások közös finanszírozása

Stratégiai megállapodás született a Kurultajon

Stratégiai megállapodást kötött a Kurultajt szervező Magyar Turán Közhasznú Alapítvány a Közép-Ázsiai Türk Akadémiával, valamint a törökországi Adana városával és az Anatúriai Yörük Türkmén Szövetséggel, melyben az őstörténeti kutatások közös finanszírozására, illetve a kutatási eredmények egyeztetésére vonatkozóan fogalmaztak meg közös gondolatokat - közölték a szervezők az MTI-vel vasárnap.

Varga Zoltán, a Magyar-Turán Alapítvány technikai igazgatója elmondta: a Magyar Turán Közhasznú Alapítvány tudományos tagozata külföldi és magyar szakemberek munkáját segíti egyebek mellett kapcsolatok kiépítésével és anyagi források előteremtésével, ezért is fontos eredmény a memorandum megfogalmazása. A megállapodást a szervezetek képviselői vasárnap délután írták alá.
Kiemelte: az elmúlt napokban Bugacon a Kurultaj - Magyar Törzsi Gyűlés tízedik évfordulóját ünnepelték. A programsorozattal a honalapító őseinkre és az ő őseikre, a közép-ázsiai testvérnépek közös őseire, valamint többek között Atillára, a hunok vezérlő nagy fejedelmére emlékeztek, és egyúttal a turáni népek egységét is ünnepelték - tette hozzá.
A magyar hagyományőrző közösséget képviselő programsorozat seregszemléje Kövér László, a magyar Országgyűlés elnökének köszöntőjével vette kezdetét.
Mint mondta, ez a szervezők és résztvevők részére egyaránt megtisztelő, hiszen jelenléte azt jelzi, hogy "a hagyományőrző közösségek által kitűzött célok megegyeznek a Magyar Országgyűlés által megfogalmazott gondolatokkal. Hosszútávon gondolkodnak Magyarország, a magyar nemzet felemelkedésében" - fogalmazott Varga Zoltán.
A Kurultajon a legtöbb érdeklődőt a régészeti és őstörténeti kiállítások, a lovas programok és a vásár vonzotta. Idén teltház előtt zajlottak a tudományos előadások és fórumok is, és a szervezők.