2024. március 28., csütörtök

Októberben megindulhat az első per

Októberben megindulhat az első per az 1999-es NATO-bombázások okozta betegségek miatt - írja a Politika

Sreto Nogo jogászprofesszor, a  Szegényített urán Polgári Egyesület elnöke a kezdeményezője annak az indítványnak, hogy a bombázásokban részt vevő NATO tagállamokat perelni kell, és az érintett polgárok kártérítést kapjanak. Mint mondta, az első perek októberre várhatók.

Ügyvédjeink a bizonyítékokkal alátámasztott pereket németországi, olaszországi, franciaországi, nagy-britanniai és amerikai kollégáiknak adják át. Már most intenzív beszélgetések folynak az ottani jogászokkal, akiket a szerbiai állampolgárok hatalmaznak fel arra, hogy képviseljék őket adott ország nemzeti bíróságainál. A szerbiai állampolgároknak is ugyanolyan jogaik vannak, mint a más országokban élőknek. Ugyanakkor az Emberi Jogok Európai Bíróságához (EJEB) is fordulunk ‒ hangsúlyozta Sreto Nogo.

A jogász elmondta, az egyesülethez eddig mintegy száz ember fordult, főleg Szerbia déli részéből, egészen pontosan Vranje, Niš, Bujanovac, Preševo és Surdulica térségéből.

 ‒ Felszólítom Pancsova polgárait, hogy a daganatos megbetegedést igazoló orvosi nyilvántartással mielőbb jelentkezzenek nálunk. Nem kizárólag a szegényített uránról van szó, hanem az összes többi méregről, ami a NATO agresszió következménye – emelte ki Nogo a Politika napilapnak adott interjúban.

A kérdésre, hogy hogyan fogja bizonyítani az okozó-következmény kapcsolatot a NATO bombázások és a megbetegedések között a jogászprofesszor elmondta, ez az orvosok dolga, a polgári egyesület a következmények jogi oldalát rendezi. Ugyanakkor emlékeztetett arra, hogy az olasz légierő volt pilótája, Domenico Leggiero 1987 óta próbálja bizonyítani a szegényített urán káros hatását a katonákra nézve.

Ő volt az, aki Olaszországban bebizonyította a szegényített urán és a daganatos megbetegedések közötti összefüggést – tette hozzá Nogo. Emlékeztetett arra, hogy több mint 80 bírósági eljárást folytattak az olasz védelmi minisztérium ellen, és ezeket a folyamatokat mind megnyerték. Mint mondta, a megbetegedett olasz katonák, valamint az elhunyt katonák családtagjai hatalmas kártérítést kaptak.