2024. március 29., péntek

Átadhatók a házvásárlási pályázatok

A Prosperitati Alapítvány ezúttal keretösszeg nélkül hirdette meg eddigi egyik legnépszerűbb pályázatát

Péntektől fogva az érdekeltek átadhatják kérelmüket a Prosperitati Alapítvány házvásárlási pályázatán, amely szeptember 10-én, 14 órakor zárul. Az alapítvány immár harmadszorra írta ki a szóban forgó pályázatot, amely az elmúlt három évben az egyik legnépszerűbbnek bizonyult az alapítvány támogatási rendszerében. A Prosperitati Alapítvány, illetve a magyar kormány jóvoltából a sikeres pályázók eddig 373 családi házat vásárolhattak meg Vajdaság-szerte. A korábbi beszámolók szerint megközelítőleg 150 településhez köthetők a sikeres pályázatok.

Juhász Bálint, a Prosperitati Alapítvány ügyvezetője a közelmúltban lapunknak nyilatkozva elmondta, hogy a korábbi gyakorlattal összhangban ezúttal is házastársak, élettársi életközösségben élők – legalább két éve ugyanazzal a lakcímmel rendelkeznek – és kiskorú gyermekét vagy gyermekeit egyedül nevelő szülők pályázhatnak. A pályázóknak magyar és szerb állampolgársággal kell rendelkezniük, és legalább öt éve rendelkezniük kell folyamatosan bejelentett lakcímmel Vajdaság területén. A pályázóval, valamint a házastársak, illetve az élettársi közösségben élő párok legalább egyikével szemben támasztott másik fontos feltétel, hogy 1971. január 1-je után született. Ha házastársakról vagy élettársi kapcsolatban élő pályázókról van szó, elegendő, ha az egyik fél rendelkezik magyar és szerb állampolgársággal, a másik fél esetében elegendő a magyar állampolgárság megléte.

A megvásárolandó létesítménynek falusi háznak kell lennie, gazdasági udvarral, vagy gazdálkodásra, illetve gazdasági tevékenységre alkalmas épületrésszel. Mint eddig is, bizonyos városok és bizonyos kataszteri községek területén nem lehet házat vásárolni. A hét vajdasági város – Szabadka, Zombor, Újvidék, Nagybecskerek, Pancsova, Szávaszentdemeter és Nagykikinda – területén nem lehet házat vásárolni. Magyarkanizsán, Palicson és Petrőcön az idegenforgalmi övezetben nem lehet házat vásárolni. Szabadka esetében fontos kiemelni, hogy például Ludason, Kelebián, Hajdújáráson, Noszán és Királyhalmán, tehát a nem városi kataszteri községekben semmi akadálya a házvásárlásnak.

Azoknak a városoknak, illetve kataszteri községeknek a teljes listáját, ahol nem lehet házat vásárolni – valamint a többi pályázati feltételt –, az érdeklődők megtalálják az alapítvány honlapján, a kiírás szabályzatában.