2024. április 19., péntek

A Bermudákon a legdrágábbak a szigetek

A világban euró- vagy dollármilliókért lehet szigetet venni, Horvátországban már néhány százezerért is kapható

A saját lakatlan sziget már nemcsak a hajótöröttek vagy a remeték kiváltsága, bárki vehet magának ilyet. Akár néhány tízezer dollárért, akár százmillióért. A szigetbiznisz beindult, és úgy tűnik, egyre több kőgazdag hajlandó kiadni néhány milliót, hogy eltűnjön a nyilvánosság elől.

A magány pénzbe kerül. A Private Islands Online, a világ legnagyobb szigeteladással és bérbe adással foglalkozó cége, mindenhonnét összegyűjti az eladásra váró szigeteket, legyenek azok Európában, Ázsiában, Dél- vagy Észak-Amerikában. Tőlük mindent megtudhatunk az egyes országokban érvényes szigetvásárlási jogszabályokról.

Görögországban például állampolgárságtól függetlenül bárki tud magának szigetet venni, kivéve, ha az a sziget az ország határa vagy valamilyen katonai terület közelében fekszik. Horvátországban nem ilyen egyszerű a helyzet. Külföldiek is vásárolhatnak szigetet, de ehhez külügy- és igazságügy-minisztériumi engedélyre van szükség. A tulajdonszerzés Horvátországban kölcsönösségen alapul, ha a mi országunkban engedik a horvátok tulajdonszerzését, akkor Horvátországban is engedik nekünk a vásárlást.

Az Egyesült Államokban eladásra kínált szigeteket bármilyen állampolgár megvásárolhatja, nincsenek külön szabályok külföldiekre. Kanadában csak néhány területen korlátozzák a külföldiek földvásárlását, főleg a korona javaknál. Mexikóban külföldiek nem vehetnek földet a tiltott területeken, vagyis a határoktól és a partoktól lévő ötven kilométeres sávon belül, ugyanakkor némi trükközéssel kijátszható a rendszer.

Mivel mindenki álma egy karibi sziget, nézzük, mik a szabályok ezeken a helyeken. Anguillában a homokos partvidékeket fenntartják a turizmusnak, magánvásárlóknak csak a köves szakaszok jutnak, és ehhez is külön engedély kell az illetékes minisztériumtól. A Bahamákon viszonylag könnyű külföldiként tulajdonhoz jutni, csak regisztrálni kell az illetékes minisztériumban. A Bermudákon több mint 120 szigetet árulnak, ezek a világon a legdrágábbak. Megvásárlásukhoz jó kapcsolatok kellenek, hiszen gyakran nem hirdetik meg őket, ismerősökön keresztül találnak új tulajdonost. Egyébként a Bahamákéhoz hasonló szabályok szerint vehetünk itt szigetet. Jamaicában kifejezetten szeretik, ha külföldiek vásárolnak földtulajdont, így rendkívüli módon megkönnyítik az ügyintézést.

És most nézzük a kínálatot. A legkevesebbet Davis Island tulajdonjogáért kell fizetnünk. Alig 30 ezer dollárért egy szigetrész tulajdonosai lehetünk. Ennyi pénzért 3200 négyzetméteres földterületet kapunk. A sziget Nova Scotia területén található, Kanadában. Negyvenezer dollárért már melegebb helyen vehetünk szigetet. A Panamában lévő Dolphin Bay Island csak 610 négyzetméter, és pénzünkért kapunk még egy kicsi, kétszintes házat is. A sziget 15–20 perces hajóútra található a legközelebbi nagyobb szigettől.

 A legdrágább szigetek jóval nagyobbak, saját tengerparttal, egész évben jó időjárással. Miénk lehet például egy 80 ezer négyzetméteres karibi sziget a Bahamákon 12 millió dollárért. A Robet Cay 28 kilométerre van Nassautól, egy nagyobb sziget védi az óceáni viharoktól, két strandolásra alkalmas partszakasza és saját kikötője van, és egy kisebb ház is épült rajta.

Az adatbázisban lévő legdrágább sziget a Rhonda Island, százmillió dollárért vehetjük meg. Ez a legnagyobb sziget, amit a karibi térségben árulnak. A 8 négyzetkilométeres földdarab Grenadában található. Több strandolásra alkalmas, védett partszakasza és jachtok fogadására alkalmas kikötője is van. A sziget érintetlen, élővilágban gazdag, majdani tulajdonosa gyakran találkozhat teknősökkel és egyéb tengeri állatokkal. A leírás szerint a hely búvárkodásra is alkalmas.

Görögországban egy és 12 millió euró közötti árakat találunk, Horvátországban már 350 ezer euróért is miénk lehet egy kis sziget.

A különböző hírességek előszeretettel vásárolnak távoli szigeteket maguknak, ahová vissza tudnak vonulni. Leonardo Di Caprio két éve vett magának egyet, 3,6 millió dollárért a Blackadore Caye-t Belize területén. De nem ő az egyetlen. Mel Gibson 16 millió dollárért vette meg a Mago szigetet a Fidzsi-szigeteknél, Johnny Depp négymillió dollárért a Little Halls Pond Cayt a Bahamákon. (index.hu)