2024. április 19., péntek

Béremelés és gazdaságserkentő intézkedések

Nincs veszélyben a költségvetés a tervezett növelések miatt

Szerbia jó úton halad: a gazdasági felemelkedés, felépülés útja ez, mely hamarosan lehetővé teszi a közszféra béreinek és a nyugdíjaknak a növelését is – jelentette ki a Večernje novostinak adott interjújában Siniša Mali pénzügyminiszter. Úgy fogalmazott, a növelés mértékét hamarosan kiszámolják, és közlik a nyilvánossággal. Az állam a nyugdíjemelés és a bérnövelés miatt nem veri magát túlzottan adósságba, ezek a polgárok számára jónak számító hírek nem veszélyeztetik az államkassza stabilitását. Mali azt mondta, hatályon kívül helyezik a nyugdíjak csökkentésére vonatkozó korábban elfogadott törvényt, s ez lehetővé fogja tenni a juttatások növelését még az év vége előtt. A legvalószínűbb időpontnak jelenleg a november tűnik. Emlékeztetett arra, hogy a Nemzetközi Valutaalap (IMF) küldöttsége is Belgrádba érkezik szeptember második felében. Mali szerint a tárgyalások a nemzetközi pénzintézettel nem lesznek egyszerűek, de a delegáció távozását követően már biztosat és pontos adatokat lehet majd mondani a közszférában tervezett béremelésekről és a nyugdíjak növeléséről is.

– Szerbia a növekedés pályáján jár, csak az év első felében 4,5 százalékkal növekedett a bruttó hazai termék, ilyen adatot nem láthattunk az utóbbi évtizedben. A költségvetésben mindeközben többlet alakult ki, július végén 49,1 milliárd dinárt tett ki, vagyis 410 millió eurót. Ezt az eredményt úgy sikerült megvalósítani, hogy a költségvetés tervezésekor még 16,7 milliárd dinárral számoltunk – fogalmazott a pénzügyi tárca vezetője, aki annak a meggyőződésének adott hangot, hogy minden intézkedést az államkassza egyensúlya megőrzésének szem előtt tartásával tesz meg a kormány.

LÉTSZÁMSTOP PRIORITÁSOKKAL

Mali elmondta, az ország pénzügyi stabilitásáért éveken át kellett dolgozni, ezért meglehetősen felelőtlen magatartás lenne most, ha bárki felborítaná ezt az egyensúlyt. Az eredményeknek köszönhetően nyílik elmondása szerint lehetőség arra, hogy néhány hónapon belül emeljék a legkisebb nyugdíjakat. Nem töpreng az illetékes minisztérium a költségvetés módosításán – fejtette ki, mert a tervezett növelések a jelenlegi büdzséből is megvalósíthatók minden beavatkozás nélkül.

Siniša Malit arról is megkérdezték, meddig fog tartani a létszámstop, az új munkaerő felvételének tilalma a közszférában. Azt válaszolta, hogy a témáról mindenképpen beszélgetni fognak az IMF képviselőivel a jövő hónap folyamán. Hozzátette: annak ellenére, hogy a létszámstop továbbra is érvényben van, a kormány káderjóváhagyási bizottsága fokozott figyelemmel kíséri a helyzetet a munkaerővel kapcsolatban, s a döntések meghozatalakor minden alkalommal alaposan megvizsgálja a prioritásokat is. Ott vesznek fel jelenleg új foglalkoztatottakat a közszférában a pénzügyminiszter szerint, ahol természetes úton jutottak el a munkaerő-állomány csökkenéséhez, vagyis nyugdíjba vonultak az addigi dolgozók, megüresedtek bizonyos pozíciók. Nem lehet nem felvenni új nevelőket, tanárokat vagy egészségügyi dolgozókat – érvelt az interjúban Mali.

SZÁZ ÚJ ADÓELLENŐR

Nem csupán a közszférával foglalkozott a miniszter, a magánszektor fejlődésének a fontosságáról is szólt, amikor közölte, különféle üzleti ügyeket serkentő intézkedések bevezetését is tervezi az állam, hiszen éppen a magánszektor a gazdasági felemelkedés húzóereje. Ha a magáncégeknek sikerül boldogulniuk, sikerül megerősödniük, az még több munkahelyet jelent – állapította meg. Tervbe vették az áruforgalmi adó visszatérítésére vonatkozó határidő csökkentését, ami növelné a cégek fizetőképességét, továbbá a bérekre kirótt adó lefaragását is, de az innovációkat serkentő adóintézkedések terve is az asztalon hever.

A kormány már foglalkozik az adópolitika módosításával, megreformálásával, felállítottak egy munkacsoportot, s Mali elmondta, saját ügyének tekinti ezt a kérdést, személyesen is részt kíván venni a csoport heti rendszerességgel megtartott ülésein. Arra emlékeztetett ugyanakkor, hogy az adópolitika változásai már a mögöttünk álló évek során is eredményeket hoztak, 178-ról 78-ra csökkent a fiókintézetek száma, az adóbevallást már elektronikus úton is el lehet juttatni, megalapították az adóköteleseknek szolgáltatásokat nyújtó szektort a hivatalon belül. Dolgoznak a munkaerő fiatalításán is, nemrégiben száz új fiatal adóellenőr kapott munkát, de közgazdászokra, számítástechnikával foglalkozó szakemberekre és jogászokra is szüksége lesz az adóhivatalnak Mali szerint.