2024. április 25., csütörtök

Folytatódik a zentai városháza felújítása

A második szakasz év végére készül el

Néhány nappal ezelőtt ismét állványok kerültek a zentai városháza falához, vagyis folytatódik az épület régen várt felújítása.

A beruházás értéke 13 millió dinár (Gergely József felvétele)

A beruházás értéke 13 millió dinár (Gergely József felvétele)

Ceglédi Rudolf, a község polgármestere elmondta, hogy az összesen 13 millió dinár értékű beruházás keretében a torony kivételével elvégzik a nyílászárók cseréjét, a városháza eredeti színének a visszaállítását és a falon lévő díszelemek visszahelyezését is.

A zentai önkormányzat a felújítások második szakaszára hatmillió dinárt nyert a szerbiai önkormányzatok pályázatán, a maradék hétmilliót pedig ők állják. A polgármester abbéli reményének is hangot adott, hogy a minisztériumtól jövőre további pénzeszközökhöz jutnak, s így elkezdődhet a felújítások harmadik fázisa is.

A munkálatok kivitelezője a szabadkai Yumol cég, műemlék lévén a tevékenység felügyeletét pedig a Műemlékvédelmi Intézet szakemberei végzik. A tervek szerint a felújítások második szakaszával ez év december 31-éig végeznek.

A városháza felújításának első fázisa 2016 júliusában fejeződött be. Az adóval együtt mintegy 29 millió dináros összértékű munkálatok során Zenta legjellegzetesebb épületének a központi részét: a kupolát, s a homlokzatot újították fel, s lecserélték a nyílászárókat is. Az első fázis költségeit az önkormányzat saját eszközökből fedezte.