2024. március 28., csütörtök

Pályázati pénzből viselet

Szilágysági öltözék, koreográfiák, székek, erősítő Bácskossuthfalvára a Csoóri Sándor Alapnak köszönhetően – Gyulára készül a Cimborák tánccsoport

Több területen is sikerült előrelépni a bácskossuthfalvi Ady Endre Művelődési Központnak abból a majdnem 2 millió forint értékű támogatásból, amit az Emberi Erőforrások Minisztériuma Csoóri Sándor Alap programjának a pályázatán nyert a közelmúltban.

Elsősorban az ifjúsági csoport táncosai részére fellépőruhák beszerzését, a fellépésekre való felkészülést és a szükséges zenekari kíséretet sikerült megvalósítani belőle, de erősítőt, illetve székeket is vásároltak a támogatásból. Gogolyák Gabriella, az Ady elnök asszonya elmondta, hogy a támogatásoknak köszönhetően ezúttal a több helyen is sikerrel bemutatkozó Cimborák tánccsoport ruhatára gazdagodott.

– Az Ady Endre Művelődési Központ ifjúsági tánccsoportja pályázaton nyert összegből tudta beszerezni az idei Gyöngyösbokrétán való fellépéshez szükséges viseletet. Ezúttal szilágysági koreográfiával léptünk fel. Továbbá a támogatásnak köszönhetően szintén a Cimborák számára 2017-ben készült jászsági viselet egy részét is utófinanszírozással ki tudtuk fizetni. A csapatban alkalomtól függően 20-an táncolnak, 10 lány és 10 fiú. A koreográfiát Kisimre Szerda Anna és Kisimre Árpád állítja össze, és ezt is a pályázati pénzből tudtuk kigazdálkodni. Emellett rangosabb fellépések alkalmával a zenei kíséretről is gondoskodnunk kell. Ezt a Juhász zenekarral és a Csalóka együttessel sikerült megoldani, illetve a pályázati pénzekből támogatni – nyilatkozta Gogolyák Gabriella, aki elmondta azt is, hogy a Cimborák tánccsoport egyes tagjai foglalkoznak a másik két gyermek tánccsoport, a Kalamajka és a Pántlika tagjaival is.

– A Csoóri Sándor Alapnál nyert pályázati pénzből mintegy 1,5 millió forintot sikerült a koreográfiára, a fiatalok öltözetére és a zenekari kíséretre fordítani, illetve ebből az összegből a fellépések és próbák alkalmával szükséges erősítőt is tudtunk vásárolni. További 400 ezer forintos pályázati pénzből tudtuk kigazdálkodni a zeneoktatást és az oktatói díjakat, illetve székeket vásároltunk. Az ülőalkalmatosságok egyébként a Művelődési Ház felszerelését gazdagítják, az erősítő pedig a színházban lesz hasznosítva – zárta gondolatait az Ady Endre Magyar Művelődési Központ elnök asszonya, aki elárulta azt is, hogy a szervezet a továbbiakban is szeretne pályázni a Csoóri Sándor Alapnál, illetve hogy jelenleg is egy kérelmük elbírálás alatt van. A Cimbora tánccsoport legközelebb Gyulára, az augusztus 16-án kezdődő Minden Magyarok Nemzetközi Néptáncfesztiváljára viszi el a falu jó hírét. A bácskossuthfalviak pedig az augusztus 30-án kezdődő, ezúttal háromnapos Szüreti napokon láthatják az Ady Endre Művelődési Központ ifjúsági, Cimborák néptánccsoportját, illetve valamennyi énekes-táncos szakcsoportját.