2024. április 23., kedd

Nem ismerjük fel a napszúrás tüneteit

A nyári hőség idején ügyeljünk a megfelelő mennyiségű folyadékbevitelre!

Ezen a héten kell elviselnünk az év eddigi legmelegebb napjait. A város ilyenkor kiürül. Csak az merészkedik ki a tűző napra, akinek halaszthatatlan ügye van.

Egy kis frissítő a Zoran Đinđić téren – A nyári hőségben sok folyadékot igyunk! (Fotó: Patyi Szilárd)

Egy kis frissítő a Zoran Đinđić téren – A nyári hőségben sok folyadékot igyunk! (Fotó: Patyi Szilárd)

A szökőkutak, a kávézók és a fagyiárusok körül viszont a megszokottnál több embert látni. A nagy hőség nemcsak kellemetlenségekkel, hanem súlyos egészségügyi kockázattal is jár. Lapunk megkereste a Szabadkai Egészségházat, lássák el tanáccsal olvasóinkat, hogy a nagy melegben is megőrizhessék egészségüket. Kérdéseinkre dr. Vanja Vujinović, a Szabadkai Egészségház sürgősségi betegellátó szolgálatának munkatársa válaszolt.
Dr. Vanja Vujinović elmondta, hogy a magas hőmérséklet, ahogy a gyors időjárás-változás is, súlyos megterhelést jelent az emberiség számára. Az orvosok azt tanácsolják, hogy kerüljük a fizikai aktivitást, fogyasszunk sok folyadékot, és a nap legmelegebb óráiban lehetőleg ne tartózkodjunk a napon. Könnyű ételeket fogyasszunk, amelyek vitaminokban gazdagok! A felfrissülést gyümölcstartalmú italokkal, ásványvízzel, fagylalttal, görög- és sárgadinnyével, gyümölccsel, gyümölcssalátákkal, valamint zöldséglevessel oldjuk meg!
– A nagy hőség idején nagyon fontos, hogy sok folyadékot fogyasszunk, mert a szervezetnek ilyenkor van rá a legnagyobb szüksége. Ilyen melegben egy egészséges felnőtt embernek nyolc–tíz pohár vizet kell a szervezetébe juttatnia, aki pedig fizikai aktivitást végez, annak ehhez a mennyiséghez még hozzá kell adnia egy–három pohár vizet minden órában. A nagy hőségben kerüljük az olyan italokat, amelyek további folyadékveszteséget okoznak! Ilyenek az alkoholos italok, kávéfélék és a szénsavas italok – figyelmeztetett dr. Vanja Vujinović, és hozzátette, hogy a magas hőmérsékletben a legnagyobb kockázatnak a gyermekek, az idősek, a krónikus betegek, a terhes nők és a szoptató anyák vannak kitéve.
A krónikus betegeknek Vujinović azt javasolja, hogy tartsák be az orvosaik tanácsát, és rendszeresen szedjék a felírt gyógyszereket. A magas vérnyomással küzdő betegeknél a nagy hőség vérnyomáscsökkenéshez vezethet, mert magas hőmérsékletben a vérerek kitágulnak, ezért az ő esetükben a terápiát orvosi tanácsra korrigálni kell.
A kánikula egyik legnagyobb veszélye a napszúrás. Ennek a legfőbb tünete a száraz bőr, az észrevehetően emelkedő testhőmérséklet, fejfájás, szédülés, nyugtalanság, csakúgy mint a piros arcbőr, erős izzadás, hányinger és hányás.
– A napszúrást úgy előzhetjük meg, hogy elkerüljük a tűző napon való tartózkodást. Ha semmiképpen sem tudjuk ezt megtenni, akkor viseljünk kalapot és napszemüveget, valamint hordjunk világos színű pamutból készült ruhákat! – tanácsolta dr. Vanja Vujinović.
Beszélgetőpartnerünk elmondta, hogy Szabadkán a leggyakrabban gyengeség, hányinger, szédülés és alacsony vérnyomás miatt fordulnak hozzájuk a polgárok, és nem ismerik fel, hogy ezek a tünetek mind a tűző napon való tartózkodás miatt lépnek fel, és elkerülhetőek megfelelő mennyiségű folyadékbevitellel.
– Mindezek mellett ebben az időaszakban az átlagosnál több beteg jelentkezik emésztőszervi bántalmakkal. Szeretném felhívni a figyelmet, hogy ilyenkor kerüljük a nehéz ételek fogyasztását, és figyeljünk oda a helyes táplálkozásra – mondta dr. Vanja Vujinović.