2024. április 20., szombat

Nagyboldogasszony napján Dužijanca

A bunyevácok nemzeti ünnepének központi rendezvényére, a Dužijancára augusztus 15-én kerül sor

Tegnap a városháza médiaközpontjában a Dužijanca Napja 2018 programját mutatta be dr. Suzana Kujundžić Ostojić, a Bunyevác Nemzeti Tanács elnöke és Kata Kuntić, a Bunyevác Nemzeti Tanács Művelődési Bizottságának elnöke. A Bunyevác Nemzeti Tanács, valamint a Bunyevác Nemzeti Tanács Művelődési Bizottsága szervezésében augusztus 15-én, Nagyboldogasszony napján kerül sor a bunyevácok nemzeti ünnepének központi rendezvényére, a Dužijancára.
– A Dužijanca központi ünnepsége Nagyboldogasszony napján, augusztus 15-én reggel kilenckor a ferencesek templomában ünnepi szentmisével kezdődik. Este hatkor a meghívottak a városháza előtt gyülekeznek, itt csatlakozik hozzájuk a Bunyevác Maticától induló ünnepi felvonulás. Fél hétkor a központi téren egy nagy kólóval ünnepelnek a bunyevácok – mondta dr. Suzana Kujundžić Ostojić a sajtótájékoztatón.
Az ismert író, katolikus pap, Blaško Rajić mellszobrát 18.45-kor koszorúzzák meg, este hétkor pedig a Dužijanca napja 2018 elnevezéssel díszülésre kerül sor a városházán. A díszülést követően az ifjú pár, valamint a magas rangú vendégek fiákerrel városnézésre indulnak, majd a Spartak étterembe érkezve csatlakoznak a bandašica kólójához, ezzel ér véget a Dužijanca rendezvénysorozat.
A rendezvénysorozat védnöke a tartományi kormány, Szabadka város, a Bunyevác Nemzeti Tanács, valamint a Bunyevácok Kultúrközpontja.