2024. április 19., péntek

Kánikulában irány a medence

A gyengébb kezdetet követően növekszik a szabadkai fürdők látogatottsága

Július folyamán úgy tűnt, hogy idén nyáron nem kell kibírhatatlan hőséggel számolnunk, az augusztus azonban gondoskodott arról, hogy legyen okunk fürdőruhára vetkőzni.

Utóbbinak természetesen csak akkor van értelme, ha a közelünkben van olyan természetes vagy mesterséges vízfelület, amiben meg tudunk mártózni. Szabadka ebből a szempontból szerencsés helyzetben van, hisz ugyan nem rendelkezik természetes vízzel, folyóval vagy tóval, és messze földön ismert fürdőkomplexuma sincs, de egy ötven kilométeres sugarú körben számos lehetőség között tudnak választani a település lakosai. Aki azonban úgy dönt, hogy helyben keres fürdőzési lehetőséget, annak két fürdő áll a rendelkezésére, az egyik a sétaerdei nyitott medence, a másik pedig a Harcosok Sorakozója lakótelepen lévő fedett úszómedence. E két objektum működtetője a helybeli Stadion Kommunális Közvállalat, amelynek igazgatójával, Tóth Róberttel beszélgettünk az idei strandszezonról.
– A fürdési idény általában június közepén kezdődik, de az idén a május végén tapasztalt magas hőmérsékletek és a júniusi előrejelzések alapján úgy döntöttünk, hogy már június legelején megnyitjuk a nyitott medencénket. Ezután azonban hűvös, esős időszak következett, ami visszavetette a forgalmunkat. Az időjárás miatt csökkent a látogatottság, de szerencsére az utóbbi egy-két hétben megnőtt a forgalmunk. Ha számszerűsíteni akarunk, elmondhatjuk, hogy 2017 júniusában 9000 ember látogatott ki a sétaerdei fürdőbe, júliusban pedig 16 000, ezzel szemben az idén júniusban 2600, júliusban pedig 8000 látogatót regisztráltunk. Örömünkre szolgál, hogy a minap, kedden csaknem 1000 látogatónk volt, ami magasnak mondható, főleg akkor, ha figyelembe vesszük, hogy hétköznapról van szó. A Harcosok Sorakozója lakótelepen lévő fürdő esetében is tapasztaltunk némi visszaesést, de ez ott nem olyan nagymértékű, annak köszönhetően, hogy az egy fedett medence – fogalmazott Tóth.
Az igazgató mindezek mellett azt is elmondta, hogy az idei strandszezont megelőzően többféleképpen igyekeztek javítani a szolgáltatásaik minőségén. A sétaerdei medencénél új beléptetési rendszert alakítottak ki, új kerékpárparkolót építettek, sőt új napozóágyak és napernyők is várják a látogatókat. A fürdőzőket egy olimpiai és három kisebb medence, valamint egy csúszda várja, de lehetőség van röplabdázásra, kispályás ladbarúgásra, és a vendégek természetesen sétálhatnak is egyet a fák alatt. A látogatók ellátásáról három kávézó, étterem gondoskodik. A Harcosok Sorakozója lakótelepen lévő fürdő egész évben várja a látogatókat, és az idén a szóban forgó objektum esetében is több beruházásra került sor: megjavították az öltözőket, renoválták a szellőzőrendszert.
– A kikapcsolódni vágyó vendégeink mellett a sportolók is használják mindkét medencénket. Az úszó- és a vízilabdaklubjaink rendszeresen edzenek, illetve úszóiskola is működik a helyszínen, éppen ezért igyekszünk úgy szervezni a dolgokat, hogy mindenki jól járjon. A kikapcsolódni vágyók minden reggel hat és fél nyolc között, valamint hétköznapokon 11-től 18, hétvégéken pedig 11-től 19 óráig használhatják a medencét, a fennmaradó időben a sportolóké a fürdő – hallhattuk Tóthtól.
A belépőjegyek ára az idén nem változott. A felnőttjegyek hétköznapokon 110, hétvégén 150 dinárba kerülnek, míg a gyerekek és a nyugdíjasok kedvezményes áron válthatnak belépőjegyet.