2024. április 25., csütörtök

Jól halad a tagosítás

Végéhez közeledik Csóka kataszteri község felmérése

Csóka kataszteri község területén a tavasszal kezdődött meg a régóta várt tagosítás.

A kis parcellákat összevonják Csóka határában (Gergely József felvétele)

A kis parcellákat összevonják Csóka határában (Gergely József felvétele)

A csókai kataszteri hivatalban mindez idáig a több mint száz évvel ezelőtt, az Osztrák–Magyar Monarchia idején készült térképek képezték az „adatbázist”, amely alapján már igencsak nehéz kikeresni az időközben többször is gazdát cserélt földterületeket. A község területén található állami földek bérbeadása alkalmával is problémát jelentett a területek pontos behatárolása. A nyilvántartás hiányosságai miatt jelentős mezőgazdasági területeket műveltek meg illegálisan, de ezek után nem fizettek bérletet a földbitorlók.

Az április óta tartó munka során sikerült felmérni a terepen uralkodó helyzetet, a földmérők felvették a szükséges térbeli adatokat, ami a terület, beleértve a lakott területeket is, 3D-s digitális topográfiai térképek elkészítéséhez szükséges. A munkálatokat pályázat útján elnyerő belgrádi GeoGis cég munkatársai a közelmúltban prezentáció formájában ismertették az eddigi felmérés adatait.

Az urbanizált területek és a kataszteri községben található utak és csatornahálózat pontos feltérképezéséhez szükséges adatokat a legkorszerűbb geodéziai felszereléssel mérik fel. A felvett adatok háromdimenziósak. A munka következő fázisában ezeket a térbeli adatokat dolgozzák fel az építkezési és azon kívüli földterületek valós helyzetének állapotfelméréséhez.

A komaszáció (földtagosítás) végső célja az apró parcellák megszüntetése, nagyobb, művelésre gazdaságosabb összevont parcellák kialakítása. A tagosítás után a gazdák kisebb energiaráfordítással művelhetik meg a nagyobb területeket, ezáltal a földjeik piaci értéke is magasabb lesz.

A község gazdálkodói kezdetben bizalmatlanul fogadták a tagosítás tényét, de egyre többen belátják, hogy a törpeparcellák egyesítése a javukat szolgálja. A községi tagosítási bizottság igyekszik minden földtulajdonos igényét és elvárásait figyelembe venni a munka során, hogy senki ne kerüljön hátrányos helyzetbe a csere útján történő földösszevonások alkalmával. A községi közigazgatás mindenkor nyitva áll a gazdák előtt, és az illetékesek készek választ adni az összes felmerülő vitás kérdésre. A földtulajdonosok javát szolgálja az is, hogy a korábban elhanyagolt vagyonjogi ügyletek, a megörökölt vagy megvásárolt parcellák elmaradt átírását ingyen elvégzik.

A csókai önkormányzat szerződést írt alá a belgrádi GeoGis Kft.-vel a földmérő munkák, a kataszteri felmérések elvégzésére. A megbízás értéke 111 millió dinár, és ennek fejében a nagyszabású munkát 30 hónap alatt kell elvégeznie a kivitelezőnek. A csókai kataszteri község után következik a tiszaszentmiklósi és a hódegyházi kataszteri község, majd Szanád, Egyházaskér, Feketetó és Padé.