2024. április 20., szombat

A serlegért és New Yorkért

Novak Djoković (Fotó: Beta/AP)

Novak Djoković (Fotó: Beta/AP)

A sok közül két cél emelhető ki Novak Đoković esetében a torontói 1000-es tornán. Az első a Wimbledonban megkezdettnek a folytatása, tehát az új serleg elnyerése, ami e rangban pontosan két év után az első lenne, a második pedig annyi pont begyűjtése, amivel a ranglistán visszatérhetne a nyolc legjobb közé, hisz ezzel a New York-i Grand Slam tornán kedvezőbb sorsolásban lenne része. E két cél elérése felé Novak Kanadában két lépést tett meg. A 2. fordulóban legyőzte a szabad kártyás helybeli Peter Polanskyt, ismét csak szolid teljesítménnyel, de rutinosan, hisz mindkét szettben a hajrában nyerte el a kanadai adogatását, majd a saját kezdőütésen fejezte be a munkát.

Novak következő ellenfele az este lapzárta után játszott meccsen a Dominic Thiem ellen nyertes, két nap múlva 20 éves, és a ranglistán 27., görög Sztefanosz Cicipasz, ami az első erőpróbájuk lesz. A meccs győztese ma a negyeddöntőben az A. Zverev–Medvegyev tálálkozó továbbjutójával méri össze erejét.

Nem sok, talán csak egy kis szerencse hiányzott Fucsovics Mártonnak, hogy ő is ott legyen a 16 legjobb között. A magyar a döntő játszmában 3:0-ra vezetett a svájci veterán Stan Wawrinka ellen, a rövidítésben pedig négy meccslabdája volt, mégis a háromszoros GS-bajnok jutott tovább, aki a negyeddöntőért az első kiemelt Rafael Nadallal találkozik.

Torontóban Juan Martin del Potro lépett vissza, a montreali női tornán GarbineMuguruza jelentett sérültet, kiesett a wimbledoni bajnok Angelique Kerber és a volt világelső cseh Karolina Plišková, az eső miatt pedig négy meccset nem tudtak befejezni, közöttük a Konta–Azarenka-rangadót sem.