2024. március 28., csütörtök
OROM

Épül-szépül a Malom környéke

Az önkéntesek lelkesen készítik elő a terepet

Oromon a Malomfesztivál területe pénteken kopácsolástól, faragástól és vidám beszélgetéstől volt hangos. A terasz alatt a lányok, az épülő új Folk sátor alatt pedig a fiúk dolgoztak.

Kedd óta az önkénteseké a terep. Egész nap folyik a munka, hogy, minden a helyére kerüljön, mire megkezdődik a fesztivál. Sok új dolog várja az ötödik fesztivál látogatóit: kültéri konyha, új sátrak, új színpadok, teraszok.
– Mintegy 22 szépítő önkéntesünk van. Az idén két új színpaddal bővül a rendezvényünk, ezért átrendeztük a helyszínt, így több ember befogadására alkalmas, és az új színpadok is beférnek majd. Évről évre izgalmasabb az előkészület, és minden évben több új dolog készülhet. Az idén a Folk sátor kap egy nyitott teraszt, elkészült egy kültéri konyha, valamint a Chill sátor végre valóban Chill sátorként fog funkcionálni, s itt napközben előadások, majd koncertek lesznek. Ez lesz talán az egyik legdekoratívabb eleme a fesztiválnak, továbbá a bazár sátor és a teaház is látványos lesz. Rengeteg dolog érkezik hozzánk, minden újrahasznosított, second hand és adomány, ezekből dolgozunk. Talán az idei fesztivál lesz a legszebb és a legteljesebb, legkidolgozottabb, mi is kíváncsian várjuk, hogy mi lesz belőle – nyilatkozta lapunknak Oláh Dóri, aki a szépítő brigádot vezeti, és beszélgetésünk alatt épp egy halom kukoricahéjjal bíbelődött.
– Mindig új dekorációs elemeink vannak, most épp a medence melletti színpad dekorációját készítjük zöld kukoricahéjból. Ahogy a Karib-térségre a pálmalevél a jellemző, úgy Oromra a kukorica, így ezzel a helyi sajátossággal dekoráljuk majd a Chill sátort is.
A reggeli kávé mellett az asztal körül a szépítő brigád egy része beszélgetett, őket is megkérdeztük a munka menetéről.
– Minden évben itt vagyok önkéntesként – mondta lapunknak a zentai Juhász Fanni – mindig jó a hangulat, a csapat remek összhangban dolgozik az új emberekkel is. Jó a társaság, mindenki kiélheti a kreativitását, mindenkinek az ötletét meghallgatjuk, bármivel dolgozhatunk, megosztjuk az elképzeléseinket, talán ez is hozzájárul a családias hangulathoz.
A fiúk a szélmalom melletti részen a Folk sátor teraszának felállításán fáradoztak, Berecz Viktor és Nyiveri Áron munka közben megosztott velünk pár szót az építkezésről.
– Összesen 30 fiú építkezik, ezután a dekoráció és a takarítás a lányok feladata lesz. Az idén építettünk egy nyári konyhát, kemencével, grillsütővel, tetővel, ez nem is annyira a fesztivál dekorációját szolgálja, hiszen később is része marad a helyszínnek. Ezenkívül a palicsi Etno Camp jóvoltából kaptunk egy organikus faanyagból készült nyitott teraszt, amelyet most állítunk össze. A fesztivál egész területén lévő infrastruktúrát, teraszokat, sátrakat, tusolókat mind fel kell még állítanunk – hallhattuk a fiúktól.
Az építő-szépítő tábor augusztus 16-ig tart, addig fokozatosan változik át a malom területe.

 Pénteken nemcsak a Malmok útja alkotótábor kezdődött el, hanem a vasárnap este záruló Malmok útja fesztivál is. A hétvégén Oromon több ingyenes program is megrendezésre kerül, a jövő hétvége pedig a Malom Fesztiválé.