2024. március 29., péntek

Rézfúvósoktól hangos Guča

Több tíz rézfúvóssal és zászlófelvonással kezdődött meg tegnap a dragačevói körzet legnagyobb és legnépszerűbb rézfúvós fesztiválja. Gučán a fesztivál házigazdája Nenad Popović, az innovációkkal megbízott tárca nélküli miniszter volt, aki a megnyitón kiemelte, a hangszerek közül a trombita jelképezi a legjobban a szerb nép múltját és jövőjét, illetve érzelmi világát.

Nenad Popović és Alekszandr Csepurin a fesztiválmegnyitón (Forrás: Beta)

Nenad Popović és Alekszandr Csepurin a fesztiválmegnyitón (Forrás: Beta)

Popović alkalmai beszédében elmondta, sokan érdeklődnek a gučai fesztivál iránt Kínában, Amerikában és Oroszországban is. Az érdekli őket, milyen titkot hordoznak magukban Guča és a rézfúvós hangszerek. Erre ő csak annyit válaszol: „A trombita a szerb lélek titkát őrzi. Semmi sem jelképezi jobban a szerb népet a trombitánál. A trombitával harcoltuk ki a szabadságunkat, az mellett mulatunk, nélkülözhetetlen az esküvőkön, a keresztelőkkor, de régen trombitaszóval temettünk és búslakodtunk is."

A rézfúvósok fesztiváljának megnyitóján jelen volt Alekszandr Csepurin is, Oroszország belgrádi nagykövete. Ő vonta fel a fesztivál zászlaját.

Ma Marija Zaharovát, Oroszország külügyminisztériumának sajtófelelősét várják, őt tüntetik ugyanis ki az idén a Guča tiszteletbeli polgára címmel.

A fesztivál augusztus 12-ig tart. Az elkövetkező napokban számos részfúvós zenekar mérheti össze tehetségét, illetve tart koncertet. Ezekben a napokban több száz fellépőre számítanak a szervezők, de a végső versenyben csak 20 zenekar verseng majd a legjobb rézfúvósok címért. Az idén a fesztivált a hagyományos rézfúvósoknak szentelik, így a hazai zenei színtérről nem hívtak esztrád-fellépőt, ugyanakkor minden program ingyenes lesz a látogatók számára, több trombitamester koncertjét is meghallgathatja a közönség. Népviseletbe öltözöttek is felvonulnak majd, hagyományőrző dragačevói esküvőre is sor kerül, és más hagyomány felelevenítésében is részt vehetnek a Gučára látogatók.