2024. április 20., szombat

Két magyarországi bemutató

Ma, szombaton, a Kosztolányi Dezső Színház Az Úr nevében című előadása zárja a szegedi Thealter fesztivált
Urbán András

Urbán András

Az idei, 28. szegedi Thealter fesztiválra két előadással érkezett a szabadkai Kosztolányi Dezső Színház. Kedden a Majakovszkij költeménye alapján, Kokan Mladenović rendezésében készült, Felhő a nadrágban című produkciót játszották, ma, azaz szombaton pedig az Urbán András rendezése által létrejött, Az Úr nevében című előadást. Mindkettő egyben magyarországi bemutatónak is számít. Urbán András elmondása szerint a Felhő a nadrágban mérhetetlen nagy sikerrel lett bemutatva:

– A közönség állva tapsolt, hangosan éljenezték, és sok visszajelzést kaptunk. A fesztivált Az Úr nevében című előadás zárja, amely a KDSZ vadonatúj produkciója. Ezzel zártuk az évadot, Szabadkán még repríze sem volt. Július folyamán Belgrádban játszottuk egy nemzetközi színházi, egyetemi konferencia keretében, ez lesz tehát a második repríze, egyben az első fesztiválszereplése. Az előadást Szegeden egy különleges helyszínen, a Régi Zsinagógában mutatjuk be. Mindkét előadásnak ez a magyarországi bemutatója, és remélem máskor is játsszuk majd odaát. Régebben már volt bemutatónk a Thealteron, amikor közös produkciót hoztunk létre a fesztivált szervező MASZK Egyesülettel. Reméljük, hogy a jövőben ismét sor kerülhet arra, hogy együtt készítsünk előadást. Az utóbbi évekre ez nem volt jellemző, sőt nem is szerepeltünk minden évben a fesztiválon. Most ez így adódott, és nagyon örülünk annak, hogy jelen lehetünk a Thealteron. A MASZK Egyesülettel szoros kapcsolatban állunk, támogatjuk egymás fesztiváljait, ők a Desirét, mi a Thealtert, legyen szó technikai felszerelésekről vagy alkotókról. A Thealter a magyar színházi élet meghatározó fesztiválja. Generációk nőttek fel ezen a fesztiválon, számomra mindig pozitív élményt nyújt, akkor is, ha csak nézőként kísérem – fejtette ki a lapunknak Urbán András.

A Thealteron az Újvidéki Színház is részt vett, szintén két előadással, az egyik a Christopher Marlowe műve nyomán, Lénárd Róbert rendezésében készült, II. Edward vészterhes uralkodása és siralmas halála című produkció, a másik pedig a Hasszán aga felesége, amelyet Urbán András rendezett, így az idén két Urbán-rendezte előadás került be a programba.