2024. április 25., csütörtök

Szíria - Civilek haltak meg az Idlíb tartomány elleni pénteki légitámadásokban

Fokozta pénteken az Idlíb tartomány elleni légitámadásokat a damaszkuszi kormányzat és orosz szövetségese; a fegyveres ellenzéki erők és dzsihadisták kezén lévő északnyugat-szíriai tartomány elleni támadásokban négy polgári személy meghalt - közölte az Emberi Jogok Szíriai Megfigyelő Központja (OSDH) nevű, emigráns aktivistaszervezet.

A Törökországgal határos Idlíb tartomány egyike a még lázadó kézen lévő kevés területeknek. Bassár el-Aszad elnök a minap figyelmeztetett, hogy egyik célja a térség feletti ellenőrzés visszaszerzése.

"Az orosz harci gépek és a szíriai helikopterek robbanó hordókkal Idlíb tartomány déli szektorait támadták" - közölte az OSDH, amely szerint "igen erőszakos" volt a támadás.

Két polgári személy a Hán-Sejkún elleni támadásban, míg két másik - egyikük egy gyermek - a szomszédos at-Tah település elleni légitámadások alatt halt meg - közölte Rámi Abder-Rahmán, a kiterjedt szíriai aktivista hálózattal rendelkező OSDH vezetője. Abder-Rahmán szerint a robbanó hordók többségét Hán-Sejkún ellen vetették be.

A lázadó kézen lévő területeken működő mentőszolgálat tagjai - az úgynevezett fehérsisakosok - intenzív légitámadásokról számoltak be a két térségből. Egy hán-sejkúni mentős elmondta, hogy négy lakónegyedet ért támadás.

A rezsim erői csütörtökön már tüzérségi támadást intéztek a tartomány délnyugati részén fekvő Diszr as-Sugur település ellen, és harci gépek a lakosságot engedelmességre szólító röpcédulákat dobtak le.

A 2015-ben az ellenzék kezére került Idlíbet a kormány által visszahódított területek veszik körül. A tartomány mintegy 60 százaléka még mindig az egykor az al-Kaida terrorhálózat szíriai csoportjaként nyilvántartott Hajat Tahrír es-Sám nevű dzsihadista szervezet kezén van, a többi részén különböző lázadócsoportok osztoznak.

Idlíbnek mintegy 2,5 millió lakosa van, közülük több tízezer ellenzéki fegyveres és az ország több térségében a kormány által véres offenzívával visszafoglalt településekről kitelepített polgári lakos.

Az ENSZ csütörtökön megállapodásokat szorgalmazott annak érdekében, hogy elkerüljék a vérontást a felkelők kézen lévő idlíbi területen.