2024. április 19., péntek

Ma kezdődik a Kurultaj

Az egyik leglátványosabb harci bemutatót a pozsonyi csata 1111. évfordulója alkalmából adják elő

Ma kezdődik Európa legnagyobb hagyományőrző rendezvénye, a Kurultaj –  Magyar Törzsi Gyűlés Bugacon, ahova világhírű hadi hagyományőrzők, zenészek, sportolók és tudósok érkeznek 12 országból 26 nemzet képviseletében.

A kép a tavalyi Kurultajon készült (fotó: MTI)

A kép a tavalyi Kurultajon készült (fotó: MTI)

Az első magyarországi Kurultajt tíz évvel ezelőtt rendezték meg, azóta azonban a sztyeppei lovas nomád népek legnagyobb kulturális találkozójává vált: az idén a 120 Kárpát-medencei magyar hagyományőrző csapat mellett 26 nemzet képviselői és hagyományőrzői, köztük törökök, kazakok, üzbégek, kirgizek, türkmének, azerbajdzsániak, ujgurok, tuvaiak, baskírok, csuvasok, burjátok, bolgárok, koreaiak vesznek részt a háromnapos rendezvényen, ahol több mint 50 programon keresztül mutatják be népi kultúrájukat – áll a szervező Magyar–Turán Közhasznú Alapítvány közleményében.

A jubileumi programon az idén is felépül a honfoglalás korának hangulatát megidéző hatalmas jurtatábor, amelyben a hagyományőrzők korabeli, főleg 10. századot idéző viseletekben mutatják be a magyar és a pusztai népek régmúltjának mindennapjait. A zenés vagy táncprodukciók mellett népművészeti és történeti kiállításokat is láthat a közönség, többek között Türkmenisztánból és Ujgurföldről is.

Az idén is megrendezik a Kurultaj leglátványosabb eseményét, a nagy seregszemlét, amelyen több száz Kárpát-medencei magyar és a rokon népek hagyományőrzői vonulnak fel együtt. A programon csatarendbe sorakoznak a korabeli, hiteles ruhába öltözött lovas harcos és gyalogos hadi hagyományőrzők, akik a lovas és harci bemutatók fő helyszínére, az Arénába vonulnak majd.

A Magyar Törzsi Gyűlés kötelező elemei a lovas harci bemutatók, ahol a Kárpát-medencei és rokon népeinek legjobbjai mutatják be a lovas-nomád haditechnikát. Az egyik leglátványosabbnak ígérkező műsorelemet a pozsonyi csata 1111. évfordulója alkalmából adják elő. Ebben a keleti lovas csapatok csapnak össze a nyugat-európai páncélos seregekkel. Mindezek túl megrendezik a páncélozott gyalogos harcosok párbajversenyét és a szablyavívó versenyét is.