2024. március 29., péntek

Strandhétvége

Még a jövő héten is kitart a rendkívül meleg, nyári időjárás

Nem enyhül a trópusi hőség, nagyon meleg, napos hétvége vár ránk. Ma a legmagasabb nappali hőmérséklet akár a 33-35 Celsius-fokot is eléri.

Az elkövetkező napokban sem zavarja meg a strandolást az időjárás (Ótos András felvétele)

Az elkövetkező napokban sem zavarja meg a strandolást az időjárás (Ótos András felvétele)

Hasonlóan alakul a szombat és a vasárnap időjárása is. A Köztársasági Hidrometeorológiai Intézet jelentése szerint túlnyomórészt napos idő lesz mindkét napon. Szombaton délután a hegyvidékeken lehet esőre számítani, este, illetve az éjszaka folyamán az ország északi területein égzengés kíséretében eleredhet az eső. Mérsékelt szél fúj, csak Dél-Bánátban, valamint a Duna alsó szakaszán várható erős szél. A legmagasabb nappali hőmérséklet ezúttal is 33 fok körül alakul.

A meleg, nyárias idő kitart még a jövő héten is. A strandolást semmi sem zavarja meg, hiszen a jövő hét közepéig nem várható eső. A legmagasabb nappali hőmérséklet 30 fok felett marad.

Az egyre magasabb hőmérséklet és a sokáig tartó zavartalan meleg időjárás aggasztja a tudósokat. A legutóbbi tudományos kutatások arra mutattak rá, hogy az iparosodást megelőző évekhez viszonyítva 1,5-2 fokkal magasabb hőmérsékletek sokkal nagyobb gondot okozhatnak, mint ahogy eddig gondolták. A Proceedings of the National Academy of Sciences folyóiratban közzétett tanulmány arra mutat rá, hogy még akkor is, ha minden állam tartaná magát a párizsi éghajlatvédelmi egyezményhez, a Földön üvegházhatás alakulna ki. Tíz olyan folyamatot neveztek meg, amelyek dominóeffektust válhatnak ki, és a hőmérséklet folyamatos emelkedése már nem csupán az emberi széndioxid- kibocsájtástól függ majd. Ezek közé tartozik a sarkköri jégtáblák olvadása, az óceánok mélyéről felszabaduló metánhidrát. A jég olvadásával metán szabadul fel, ami jelentősen erősebb a szén-dioxidnál. Ez megerősítené az üvegházhatást, tovább növelve a hőmérsékletet, emiatt pedig egyre nagyobb mértékű lenne a jég olvadása, ennek következtében pedig csökkenne a széndioxid-lekötés. A tudósok szerint az óceánok, amelyek jelenleg nagyon sok hőt és szén-dioxidot nyelnek el, lekötik és tárolják, de számolni kell azzal is, hogy hirtelen nagyobb mennyiségű szén-dioxidot bocsájthatnak ki magukból.

Gondot okozhat, hogy megnő az óceánokban jelenlevő baktériumok aktivitása, lassan kihalnak az amazoni őserdők, csökken a hótakaró az északi féltekén, eltűnik a sarkvidéki jég a nyári hónapokban, illetve az Antartktiszon csökkennek a tengeri és a szárazföldi jégtáblák.

Egyes elemzések szerint az átlag 4 fokkal magasabb hőmérsékletet a Föld lakosságágának mintegy egytizede tudná csak elviselni.