2024. április 25., csütörtök

Tizenkét nullával írt történelmet az Apple

A harmadik helyre csúszott az okostelefon-eladások világversenyében az Apple. A kínai Huawei előzte meg az idei második negyedévben, amikor is az 54,2 millió eladott készüléknek köszönhetően 15,5 százalékra bővült a piaci részesedése. Az Apple – a 41,3 milliós értékesítéssel – a piac 11,4 százalékát fedi le, legalábbis a Strategy Analytics felmérése szerint. A bostoni elemző cég úgy tudja, hogy 2018 második negyedében továbbra is a Samsung vezette az élmezőnyt: a dél-koreai vállalat ugyanis 71,5 millió okostelefont értékesített. Ez ugyan elégségesnek bizonyult az első hely megtartásához, ám a múlt év azonos időszakához képest ez nyolcmilliós visszaesést jelent. A következmény: piaci részesedése majdnem két százalékkal 20,4 százalékra csökkent.
Ennek aligha örül a cég, s az Apple sem elégedett az okostelefon-eladásaival. Rossz hangulatát mindenesetre enyhíthette egy rendkívül fontos változás. Az amerikai multinacionális cég értéke a napokban elérte, majd azóta meg is haladta az ezermilliárd (azaz egybillió) dollárt. Ez annyi, mint egy egyes és utána még tizenkét nulla.
A változásnak köszönhetően az Apple a világ első egybillió dollár értékű vállalata lett, amivel történelmet írt. Az értékhatárt úgy érte el augusztus elején, hogy részvényeinek ára túllépte a 207 dollárt.
A szakemberek korábban ezt már néhány másik céggel kapcsolatban is valós lehetőségként emlegették. Akkor még nem tudták, hogy a legesélyesebbek közül melyik lesz az első. Sokan az Amazonra tippeltek, mások a Microsoftra, ám az Apple is favoritként szerepelt.
Amikor azonban augusztus 1-jén a negyedéves gyorsjelentésében a várakozásoknál is jobb eredménnyel rukkolt elő, részvényeinek az árfolyama megugrott. Ennek köszönhetően a társaság értéke hamarosan átlépte az ezermilliárdos történelmi határt. Napokkal korábban az Apple még „csak” 935 milliárd dollárt ért.
Az ugrás azért is sikeredett ilyen látványosra, mert a cég eddigi története legjobb harmadik üzleti negyedévét zárta. A számok nyelvére lefordítva ez azt jelenti, hogy bevétele elérte az 53,3 milliárd dollárt, vagyis egymilliárddal túllépte a tervezett összeget. A legtöbb pénz (29,9 milliárd dollár) az Iphone-eladásokból folyt be, miközben az Ipadek csak 4,74 milliárd dollárt hoztak a konyhára.
A cégvezetés arra számít, hogy a negyedik üzleti negyedévben 60–62 milliárd dollár lesz a bevétel. Ha a kalkuláció helyesnek bizonyul, az éves összehasonlításban 16–19 százalékos növekedést jelentene.
A becsléskor a cégénél alighanem figyelembe vették az új termékek piaci megjelenését is, vagyis azt, hogy már ősszel a boltokba kerülhet egy új Macbook Pro. A bevételek növekedéséhez hozzájárulhat még három új Iphone is (amelyek a pletykák szerint szintén hamarosan fölbukkanhatnak), és piacra kerülhet még egy-két olyan apróság is mint az áttervezett Apple Watch vagy az új Ipad Pro.
Elemzők szerint az Apple „papírok” tőzsdei ára még egy ideig fölfelé araszolhat. Az újabb csúcs 225 dollár is lehet, bár az is elképzelhető, hogy egy-egy rézvényért ennél (jóval) többet is kell majd fizetni. Néhány szakértő a 275 dollárt is elképzelhetőnek tartja. Ha valóban addig emelkedik az árfolyam, a vállalat értéke elérheti akár az 1300 milliárd (azaz 1,3 billió) dollárt is.