2024. április 24., szerda

Dialízis mellett is lehet utazni

Nem kell helyhez kötöttnek érezni magunkat vesebetegként

A tévhittel ellentétben nem kell azt gondolni dializáltként, hogy a heti rendszerességgel zajló kórházi kezelések mellett ne lehetne közelebb vagy akár távolabb is elutazni. Egy életfunkciókat kordában tartó, kezelésre szoruló probléma mellett is lehet teljes értékű életet élni, aminek igenis a része az utazás, ami életminőségünkön és nem utolsósorban kedélyállapotunkon is javít.

Megfelelő dokumentációval dialízisre a beteg  bárhol bejelentkezhet (Szabó Nóra felvétele)

Megfelelő dokumentációval dialízisre a beteg bárhol bejelentkezhet (Szabó Nóra felvétele)

A kérdés, hogyan kivitelezhető mindez akár határon belül, akár határon kívül. A témáról a zentai kórházban dolgozó dr. Budai Tibor belgyógyászszakorvos-jelölttel beszélgettünk:

– A mobilitásra természetesen van lehetőség. Országon belül és nemzetközi szinten is. Nemrég volt egy betegünk, aki Zimonyból jött ide, mert itt tartózkodott a magyarkanizsai fürdőben. Felvette a kapcsolatot velünk, és mivel egy ország, egyazon biztosítás, könnyen el lehetett intézni a dolgot, ingyenesen. Ilyenkor a saját központjában írnak egy orvosi véleményt, feltüntetik a dialízis paramétereit, hogy milyen dializátort használnak, hány órás a kezelés, mennyi véralvadásgátlóra van szükség stb. Szóval van egy csomó adat, ami alapján mi el tudjuk végezni a megfelelő kezelést – mondta dr. Budai.

Ez a folyamat külföldiek esetében is végbemehet, nem igényel sok szervezést, néhány nap alatt elintézhető. Ennek a költségei az adott országtól függenek, a saját dialízisközponttal való egyeztetés során erre fény derül mindenhol. Ilyenkor a megfelelő kezelési kórelőzmény információit formanyomtatványon ismertetni kell, ebben az adott nefrológia koordinátora segítséget nyújt, akinél minden beteg adatai, kezelési paraméterei megvannak. Akár azt is megtehetné a beteg, hogy az általában heti 3-szori kezelésből egyet elhagy, de azt az orvosok nem ajánlják, Budai doktor sem.

– Ilyenkor sok víz halmozódik fel a szervezetben, s ez óriási megterhelés a testre nézve. Ennél sokkal praktikusabb az a megoldás, hogy felveszi a páciens a kapcsolatot más központokkal, ahol megkaphatja ugyanazt a kezelést, mint otthon. A paramétereket ismerve ez veszélytelen, nem egészségkárosító, szóval csak biztatni tudom a betegeket, hogy érdemes kimozdulni – folytatta a doktor úr. – Nálunk 6+1 gép áll rendelkezésre az osztályon, egy hemodiafiltrációra való gép és 5+1 dialízisre való gép, melyekből egy az akut dialízisre van fenntartva, ha sürgősségi beavatkozásra lenne szükség.

A dialízis tehát nem gátló tényező, elmondható, hogy érdemes és lehet is utazni, akár nyaralni menni, akár egy hosszú hétvégét tervezni szeretteinkkel, hiszen a lehetőség adva van, csak élni kell vele.