2024. április 18., csütörtök

Bővült a vízhálózat

Újabb fejlesztések valósultak meg Gunarason

A gunarasi helyi közösség az elmúlt évben, mintegy 1070 méter hosszan zúzott kővel töltötte fel a Mackó-sori dűlőutat. Az idei évben újabb 420 méter feltöltésére nyertek eszközöket a tartományi mezőgazdasági titkárságtól, számolt be lapunknak Csorba Ottó, a helyi közösség tanácsának elnöke. A közbeszerzés az elmúlt hónap végén zárult, és hamarosan megkezdődik a munka. Csorba azt is elmondta, hogy a Mackó-sor vonatkozásában még egy projektumuk van.

Csorba Ottó (Lakatos János felvétele)

Csorba Ottó (Lakatos János felvétele)

– A helyi közösség tanácsa úgy döntött, hogy a Mackó-sort rákapcsolja a falusi vízhálózatra. A zúzott kővel feltöltött út mellé helyeztük le a vízvezetéket, mintegy 1070 méter hosszan. Ezzel az útba eső hét tanyának biztosítottuk a vízellátását, amelyek idáig saját kutat használtak, és nem volt mindig egészséges a vizük. Mint közösségnek, ez kötelességünk volt, viszont egy nagy befektetésről van szó. Főként, ha figyelembe vesszük, hogy 1000 méter vezeték 25–30 család vízellátására elegendő, most viszont nem ez a helyzet – mondta el Csorba, majd arról is beszámolt, hogy ez a beruházás a helyi járulékból és önkormányzati támogatásból valósult meg.

A tanácselnök egy kevésbé vidám hírről is szólt, ami a közösségi nagyterem bővítésére vonatkozik.

– Nagy szívfájdalmunk, hogy a nagyterem bővítése tervdokumentációjának az elkészítése a vártnál is lassabban halad. Tavaly fogtunk a munkához, egy ötletterv már az idei első tanácsülésre elkészült, így arra számítottunk, hogy idén már a munkálatok is megkezdődnek. Viszont az újabb törvények miatt a tervező munkája jelentősen toldódik, mivel különböző szakembereket kell alkalmaznia. Sajnos, most már attól tartunk, hogy az idei évben nem kapjuk meg az építkezési engedélyt, vagyis a munkálatok sem kezdődhetnek meg. Az erre előirányzott pénzeszközöket átvisszük a következő évre, amennyiben a tanács másként nem dönt.

Az utolsó simítások a Mackó-sori  vízvezeték- hálózaton (Lakatos János felvétele)

Az utolsó simítások a Mackó-sori vízvezeték- hálózaton (Lakatos János felvétele)

Ez szomorú dolog, viszont van ok az örömre is: iskolánk a topolyai önkormányzat és a tartományi oktatási titkárság támogatásának köszönhetően felújítja a tornatermet. Ebben az esetben is lezárult a közbeszerzés és hamarosan kezdődik a munka. Itt a tető lesz teljesen felújítva, mert lecsapódott rajta a víz és becsorgott a terembe, ahol megsérült a fal és a padló. A tető mellett a világítást is felújítják, kap egy belső meszelést a terem, és a padlócsiszolást is elvégzik – számolt be a tanácselnök, majd hozzáfűzte, hogy a gunarasi helyi közösség és a szomszédos pobedai helyi közösség, ahonnan Gunarasra járnak a diákok, anyagot biztosítanak a tantermek belső vakolatának felújítására.

Az iskola vonatkozásában tervben van két nagy nyárfa kivétele is. Erre megszerezték a szükséges engedélyeket, és a nyári szünet ideje alatt szeretnék elvégezni. Ugyancsak az iskolára vonatkozik a Gunaras Jövője Civil Szervezet pályázata, akik egy kinti tanteremre pályáztak. A Magyar Nemzeti Tanács támogatásával pedig egy játszóteret fog kapni az iskola és az óvoda közös udvara, tudtuk meg Csorbától.