2024. március 28., csütörtök

Új bútorok a Napsugár óvodában

Hőszivattyús rendszerrel fűtenek ősztől az óvodaépületben Bácskossuthfalván

Magyar állami támogatásnak köszönhetően korszerűsítették a Napsugár Református Óvodának is helyet adó bácskossuthfalvi óvodaépület fűtésrendszerét. A református gyülekezet két csoportban és két helyszínen működő óvodája új bútorokat kapott, és befestették a falakat is. A részletekkel kapcsolatban Móricz Árpád lelkipásztor elmondta, hogy a munkálatok következő lépéseként a konyha és az elektromos hálózat felújítása lett meghatározva.

Móricz Árpád református lelkész az óvoda új kabát- és lábbelitárolója előtt (Kazinczy Paszterkó Diana felvétele)

Móricz Árpád református lelkész az óvoda új kabát- és lábbelitárolója előtt (Kazinczy Paszterkó Diana felvétele)

– Az év legköltségesebb és egyik legszükségszerűbb lépése volt az állami óvodának is helyet adó épületünk fűtésrendszerének korszerűsítése, amivel költséghatékony hőszivattyús rendszerre álltunk át. Ki lett fúrva a mély kút, víznyerés céljából a hőszivattyúhoz, és három nyelőkutat is kifúrt a kivitelező, ahova vissza van pumpálva az elhasznált víz. A kompresszoros gép, ami tulajdonképen maga a fűtőrendszer, rá van csatlakoztatva a radiátor-rendszerre, tehát gyakorlatilag készen várjuk a fűtésidényt a Bambi Iskoláskor Előtti Intézmény csoportjaival együtt. A Napsugár által használt terem mellett a többi tanterem, a közösen használt vizesblokk és a konyha is ezzel a módszerrel lesz fűtve a jövőben, jelentősen lecsökkentve az ilyenkor megszokott költségeket – hallottuk a lelkésztől, aki elmondta, hogy a támogatásoknak köszönhetően a két csoportnak helyet adó helyiségek bútorcseréjét is sikerült megoldani.

– Színében, formájában nagyon szép, fából készült, festékeivel gyermekbarát, tiszta új bútorokkal kezdhetjük meg szeptembertől a tanévet. Egy fából készült gyermekjátékokat forgalmazó szabadkai cég kivitelezésében készültek el az új kis székek és az asztalok. Színes tároló szekrényekkel és polcokkal gazdagodtunk. Az előszobában immár szekrénybe pakolhatják majd a gyerekek a kabátkájukat és a lábbeliket. Mielőtt azonban ezek a bútorok megérkeztek volna, átfestettük a falakat, így teljesen megújult közegben várjuk az ovisainkat őszre – hallottuk Móricz Árpádtól, aki elmondta azt is, hogy Szerbia egyetlen egyházi alapítású óvodája, a bácskossuthfalvi református gyülekezet Napsugár óvodája, a Magyar Kormány Emberi Erőforrások Minisztériumának Bethlen Gábor Alapja közreműködésével 27 millió forintos támogatásban részesült. Ennek az összegnek körülbelül a feléből fedezték az intézmény 2017-es és 2018-as év működési költségeit. Jelentős hányadát költötték a fűtésrendszer korszerűsítésére és a bútorcserére. A fennmaradó rész egyik feléből szeretnék megoldani az elektromos hálózat felújítását, illetve a konyha korszerűsítését.

Szép színes, gyermekbarát bútorok várják őszre a bácskossuthfalvi ovisokat (Kazinczy Paszterkó Diana felvétele)

Szép színes, gyermekbarát bútorok várják őszre a bácskossuthfalvi ovisokat (Kazinczy Paszterkó Diana felvétele)

– A konyhaként üzemelő szobát a célnak megfelelően szeretnénk felújítani, a praktikusságot és a korszerű igényeket figyelembe véve. A gyülekezeti termünkként is használt, régi épületünkben működik a másik óvodai csoportunk, ott a tető kritikus pontjait, az eltörött léceket hoztuk helyre. Az épülettel kapcsolatos további elképzeléseinket az anyagi lehetőségeinkkel összhangban valósítjuk majd meg. Pontosabban minden attól függ, hogy az állami óvodával közösen használt épületünk villanyhálózatának korszerűsítése mekkora anyagi teherrel jár majd – nyilatkozta a lelkipásztor, aki elmondta, hogy az óvodában 3 éves kortól foglalkoznak a kicsinyekkel, és már májusban megtörtént az iratkozás. Persze a tanév kezdetéig még fogadják az esetleges jelentkezőket a gyülekezet irodájában szerda délelőttönként. Múlt tanévben 35 gyermek iratkozott az oviba, az idén is körülbelül ennyi csemetével számolnak a bácskossuthfalvi Napsugár Református óvodában – tudtuk meg Móricz Árpádtól, a gyülekezet lelkipásztorától.