2024. április 25., csütörtök
MAGYAR LABDARÚGÁS

Listavezető a sereghajtó ellen

A pont nélküli Kisvárda új stadionnal és edzővel fogadja a hibátlan Fradit

Budapesti tudósítónktól

Három forduló után máris kilencpontos hátrányba került az újonc Kisvárda labdarúgócsapata a listavezető Ferencvároshoz képest az OTP Bank Ligában. Nem tévedés: amíg a fővárosi zöld-fehérek mindhárom mérkőzésüket megnyerték, addig a kisvárdaiak pontot sem szereztek. Az igazi meglepetés az lenne, ha a helyzet a hétvégén változna meg, a két csapat ugyanis egymás ellen játszik.

Az esélytelen rendszerint felszívja magát az esélyesebb elleni csatára, a nyírségieknél pedig erre most két plusz ok is kínálkozik. Egyrészt a héten beindult a Várkerti Stadion próbaüzeme, beüzemeltek mindent, felkapcsolták a reflektorokat, szombaton pedig egy újabb vadonatúj létesítménnyel gazdagodik a magyar futball. Márpedig mi lehetne nagyobb dolog annál, mint hogy a stadionavatóra az ország legnépszerűbb csapata érkezzen.

Ráadásul már az új edző, Dajka László ül a kispadon. A klubvezetés két 4:0-s vereség után menesztette Kondás Elemért, a múlt heti, Újpest elleni meccsre Révész Attila sportigazgató felügyelete mellett Kocsis János és Erős Gábor készítette fel a játékosokat, de a vereséget (még ha csupán 1:0-s is volt) nem kerülhette el a csapat. Ugyan a pletykák Horváth Ferencet és/vagy Pintér Attilát rebesgették, a befutó Dajka lett, aki fontos tényezővel bírt, hogy kötődik a városhoz és a csapathoz. A 24-szeres válogatott csatár Kisvárdán járt gimnáziumba és felnőtt futballistaként ott mutatkozott be, ráadásul edzőként az utánpótlás terén is szerzett tapasztalatot, azaz a helyi akadémián is lenne számára feladat. „Nem vagyok ijedős alkat, álló a kihívás elébe. Hosszú távon gondolkodom, de hosszú távú célokat egyelőre nem érdemes kitűzni, csak a következő mérkőzésre szabad gondolni, el kell kezdeni gyűjteni a pontokat” – mondta.

A Fradi az első két fordulóban egyaránt 4:1-re győzött, múlt szombaton viszont csak 3:1-re győzött a Haladás ellen. A Nemzeti Sport utánanézett, hogy legutóbb az 1975–1976-os szezont kezdték ugyanígy, három győzelemmel és 11:3-as a gólkülönbséggel a zöld-fehérek: akkor a Csepel elleni, idegenbeli, 3:2 után jött az SBTC elleni 4:0 és a Népstadionban az Újpest elleni 4:1. Akkor a Fradi első három mérkőzését 117 ezren látták a helyszínen, most ez a szám 18 503...

Amíg Kisvárdán stadiont avatnak, addig Kispesten elbúcsúztak a jelenlegi létesítménytől: a csapat szintén hibátlan mérleggel bír, a Paks elleni 1:0 alkalmával Danilo szerezte az utolsó találatot a jelenlegi stadionban. Az akkor még Kispesti AC-nak hívott csapat 1938-ban költözött a mostani sporttelepre, és 1986-ban vette fel a pálya a klub legendás játékosa, Bozsik József nevét. A bontás hamarosan megkezdődhet, noha azt még nem tudni, ki, mikor és mennyiért építi fel az Új Bozsikot.

A Honvéd a szezon tétmérkőzéseit az új Hidegkuti Nándor Stadionban rendezi majd, de vasárnap Mezőkövesden lesz jelenése. A hazaiak egyelőre veretlenek – igaz, a Vidi ellen elhalasztott párharc miatt csak két meccset vívtak –, Kuttor Attila pedig a legjobb kerettel készülhet. A hosszabb időre kidőlt Iszlai Bencén kívül mindenkire számíthat, és végre megérkezett a korábbi magyar gólkirály André Alves játékengedélye is.

A Vidi nagyszerű eredményt ért el kedden Malmöben, ahol 1:1-es döntetlent játszott a Bajnokok Ligája-selejtező 3. fordulójában. A klub ezúttal azt kérte az MLSZ-től, hogy szombat helyett pénteken fogadhassa a Debrecent, a versenybizottság pedig hozzájárult a fehérváriak kérelméhez.

Továbbra is nyeretlen a Puskás Akadémia, amely a múlt héten 40 percet emberhátrányban játszva 2:1-re kikapott a vendég MTK-tól. Szombaton Szombathelyen lép pályára, míg a Paks az Újpestet fogadja.

A 4. forduló programja

Augusztus 10., péntek: Vidi–Debrecen (20 óra)

Augusztus 11., szombat: Kisvárda–Ferencváros (19.30), Haladás–Puskás Akadémia (19.30), MTK–Diósgyőr (19.30)

Augusztus 12., vasárnap: Mezőkövesd–Honvéd (17 óra), Paks–Újpest (17 óra)