2024. április 24., szerda

Ingyenes tankönyvek és szünidei gyermekétkeztetés

A családtámogatás részeként tekint a magyar kormány az iskolai juttatásokra
Diákok ebédelnek a szünidőben a budapesti Bajza Utcai Általános Iskolában (fotó: MTI)

Diákok ebédelnek a szünidőben a budapesti Bajza Utcai Általános Iskolában (fotó: MTI)

A családtámogatás egyik formájaként tekint a kormány a szünidei gyermekétkeztetésre Magyarországon, ezért növelték az erre szánt forrásokat, valamint bővítették az igénybevétel idejét és a jogosultak körét – mondta az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) parlamenti államtitkára szerdai sajtótájékoztatóján, Budapesten.

Rétvári Bence kiemelte: a szociális gyermekétkeztetés több mint kétezer településen érhető el a nyári szünetben. A kormánynak kiemelten fontos, hogy mindenki, aki igényli, aki rászorul, jusson étkezéshez a szünetekben, ezért az erre fordított költségvetési forrás a többszörösére emelkedett, a 2010-es érték több mint két és félszeresét fordítják erre a célra – közölte.

Kifejtette: növekedett az időtartam, amelyben biztosítják az étkezést; már a tavaszi, az őszi és a téli szünetben is jár, továbbá a nyári szünetben is több napig lehet igénybe venni, mint korábban.

Az államtitkár fontos előrelépésnek nevezte, hogy a napi költségkeret is 50 százalékkal nőtt, így egészségesebb ételeket és bőségesebb adagokat tudnak biztosítani a gyermekeknek.

Megjegyezte: 2292 településen biztosítják a nyári szünidei gyermekétkeztetést.

Rétvári Bence kérdésre arról is beszélt, hogy mivel július végéig megérkeztek a tankönyvek a központi raktárakba, augusztus 1-jén elkezdték a kiszállításokat, és a hónap végéig megérkeznek az iskolákba az alaprendelések. A szeptemberben kezdődő tanévben egymillió gyermek kapja meg ingyenesen a tankönyveket – hangsúlyozta.

Rétvári Bence egy az ingyenes tankönyvekkel kapcsolatban tartott korábbi sajtótájékoztatón elmondta, 2010 előtt a tankönyvellátást a profitérdek határozta meg, ami miatt évről évre emelkedtek az árak; utána viszont létrejött az állami tankönyvfejlesztés és -ellátás rendszere, amely az elmúlt években bizonyított.

„Sokkal minőségibb, új generációs tankönyvek jöttek létre, melyek fejlesztésébe bekapcsolódtak a diákok, a tanárok is, s e fejlesztések folytatódni fognak” – hangsúlyozta az államtitkár.

Kérdésre válaszolva közölte, hogy évfolyamtól függően a családok 10–12 ezer forintot (31–38 eurót) spórolhatnak meg diákonként, a jövő évi költségvetésben az ingyenes tankönyvellátásra 11 milliárd forint szerepel.

*******

A többség hatvan eurónál többet költ iskolakezdésre

 

Egy gyermek iskolakezdésére a szülők többsége 20 ezer forintnál (62 eurónál) többet költ a Regio Játékkereskedelmi Kft. friss kutatása szerint.

Az alapvető iskolai eszközökre a válaszadók egyharmada 10–15 ezer forintot (31–47 eurót), egynegyede 15–20 ezer forintot (47–62 eurót), és szintén ennyien 20–30 ezer forintot (62–93 eurót) költenek egy gyermek esetében.

A füzetet, tolltartót, írószereket a szülők kétharmada személyesen választja ki, egyharmada az áruházi és online vásárlást kombinálja. A tanszerek kiválasztásánál a tartósság a legfontosabb szempont. Az alapvető eszközökön felül az iskolatáska az egyik legnagyobb tétel, viszont az általános iskolába járó gyerekek 23 százaléka nem kap új iskolatáskát az idén.

Az iskolakezdés költségeibe a megkérdezett családok egyötödénél száll be a munkaadó pénzbeli támogatással, ezért tízből kilenc szülő tudatosan készül a nyári hónapokban anyagilag arra, hogy minden felszerelést hiánytalanul be tudjon szerezni szeptember elsejéig. A kezdeti kiadásokat csökkenti, hogy a felmenő rendszer alapján az általános iskolások ingyen kapják a tankönyveket. A felmérés szerint ez tízből hat esetben valósul meg maradéktalanul, ahol nincs díjmentes könyvosztás, ott jellemzően további 7–15 ezer forinttal (22–47 euróval) számolnak a szülők. (MTI)