2024. április 19., péntek

Bűncselekmény lesz az ügyvédek elleni támadás

A Büntetőtörvénykönyv módosításával megbízott munkacsoport napokon belül megalakulhat

Új bűncselekménnyel bővülhet a Büntetőtörvénykönyv, erősítette meg Nela Kuburović, igazságügyi miniszter, mondván, hogy az új cikkely mentén külön bűncselekménynek minősülnének az ügyvédek elleni támadások. Az igazságügyi minisztérium kész megejteni a szóban forgó módosítást, mivel értékelése szerint ez az egyik módja az ügyvédség jobb jogi és egyéb szempontból való védelmének, emelte ki a tárcavezető, majd azt is elmondta, hogy azért van szükség külön bűncselekményként beemelni a Büntetőtörvénykönyvbe az ügyvédek elleni támadást, mert ennek a hivatásnak a képviselői nem minősülnek hivatalos személynek.

A törvénymódosítást kidolgozó munkacsoportnak az igazságügyi minisztérium munkatársai, az ügyvédség képviselői, bírák, ügyészek és a Belügyminisztérium munkatársai lesznek a tagjai, mondta Kuburović, hozzátéve, hogy a munkacsoport napokon belül megalakulhat. A munkacsoport egyik feladata lesz felülvizsgálni az ügyvédek elleni korábbi támadások okán indult eljárásokat, górcső alá venni az eddigi jogi keretet és megfogalmazni, hogy miként lehetne jobbá és biztonságosabbá tenni az ügyvédség helyzetét.

A törvénymódosítás és a munkacsoport megalakításának az egyik apropója Dragoslav Miša Ognjanović belgrádi ügyvéd meggyilkolása. A férfit fia szeme láttára gyilkolta meg egy továbbra is ismeretlen elkövető, július 28-án. Azt követően a Szerbiai Ügyvédi Kamara tagsága tiltakozásának jeléül egy hétre felfüggesztette munkáját. Az ügyvédi kamara követelte, hogy alakuljon meg a munkacsoport, amely felülvizsgálja az utóbbi tíz évben ügyvédek ellen elkövetett támadásokat. Ebben az időszakban 50 ügyvéd esett támadás áldozatául.