2024. április 26., péntek

Két asszony – egy gazdaság

Átadtuk Csontos Ilonának a Magvető-nyereményjáték fődíját, az adai Agromerkur talajlazítóját

A Magyar Szó mezőgazdasági melléklete, a Magvető minden tavasszal élőújság-sorozatot indít, és ami még fontosabb, gazdag nyereményjátékkal kedveskedik olvasóinak. Az adai Agromerkur immár 11. éve nyereményjátékunk főszponzora, az idén háromfogú talajlazítóval örvendeztette meg a szerencsés nyertest, a Zentai Csontos Ilonát és lányát, Erikát. Az értékes kapcsolható eszközt tegnap délelőtt adtuk át.

Kézfogás Varga Attilával, a Magvető szerkesztőjével (Ótos András felvétele)

Kézfogás Varga Attilával, a Magvető szerkesztőjével (Ótos András felvétele)

Csodálatra méltóak a falusi nők, különösen akkor, ha gazdaságot vezetnek, méghozzá férfikéz nélkül, maguk művelik meg a gazdaságukhoz tartozó termőföldet. Amióta meghalt a férje, Ilona a lányával, Erikával 4,5 hektáron gazdálkodik. Udvarukba hozta meg az adai Agromerkur a szerencsét, az új, zöld-sárga színű, háromfogú talajlazítót.

Maga a talajlazító pár száz kilogrammot nyom, mivel azonban villás targonca nem volt a közelben, a szomszédok, négy erős férfi (no meg a két hölgy) „emelték le" a cég járművéről. Nyomban rá is kapcsolták az IMT-560-as típusú traktorra. A gazdaságban Erika a traktorista, és elmondása szerint hamarosan kipróbálja a gépet, hisz 2,5 hold búzájuk volt, a tarlót, miután kikelt a gyom, lepermetezték, és most a talajlazítón lesz a sor...

– Az igaz, hogy a traktorunk csak 60 lóerős, de így sem lesz gond, nem engedjük le a fogakat mélyre – mondta Erika.

– Nagyon sokszor küldtem már be szelvényt, de még soha semmit nem nyertem. A Magvetőt a kezdetek óta olvasom, nem vagyok előfizető, de minden kedden megveszem. Nagyon szeretem a benne található írásokat, legyen szó földművelésről, állattenyésztésről, növénytermesztésről – hallottuk Ilonától, aki egyébként varrónőként dolgozott, úgyhogy a mezőgazdaság másodfoglalkozása. Erika is varrónő, de miután munka nélkül maradt, a földet műveli, búza, napraforgó, kukorica van a vetésszerkezetben.

– Régebben jószágtenyésztéssel is foglalkoztunk, de felhagytunk vele, egyrészt azért, mert nekünk, nőknek ez nehéz munka, másrészt pedig a kupecokkal nehéz dűlőre jutni. Még az sem javítana a mi helyzetünkön, hogy újabban külföldre szállítják a vágómarhát, mert a viszonteladók most sem fizetnek a bikákért élősúlyban 2,5 eurót, amennyit mondanak, hanem csak 2,20-at.