2024. március 29., péntek

Aggodalmak a PKB kapcsán

A kezdőár feleakkora, mint a szövetkezet ingatlanjainak az értéke

A sajtóhírek szerint napokon belül megjelenhet a Belgrádi Mezőgazdasági Kombinát (PKB) eladására vonatkozó versenypályázat. A vállalat szakszervezetének értesülései szerint a kezdőár legalább négyszer kisebb lesz a birtok valós értékénél.

Milisav Đorđević, a PKB Függetlenség Szakszervezetének elnöke úgy tudja, hogy a kezdőár a tenderen 104 millió euró lesz, ami szerinte felér a kiárusítással. Ebbe az árba nem számolták bele az jószágállomány értékét, ezt utólag mérik fel, amikor kiválasztják a legjobb ajánlatot – tette hozzá Đorđević, kiemelvén, hogy a korábbi becslések szerint a vállalat jószágállománya 17,3 millió eurót ér. A PKB ingatlanjainak az értékét a napokban 208,4 millió euróra becsülték.

– A mezőgazdasági minisztériumot is megkérdeztük, hogy a kezdőár miért feleakkora, mint a PKB ingatlanjainak az értéke, főleg akkor, amikor a termőföldek ára folyamatosan emelkedik – fogalmazott Đorđević.

A szakszervezet kimutatása szerint a PKB vagyonának részét 17 ezer hektár termőföld, 70 kilométernyi, öntözésre alkalmas csatornahálózat, 17 ezer jószág, valamint egyéb ingatlanok és ingóságok képezik. A szövetkezet 1700 munkavállalót alkalmaz. A szakszervezet szerint az alkalmazottaknak szolgálati évenként 450 euró végkielégítést ígértek.

Ha a PKB-t valóban az eddigi hírekkel és bejelentésekkel összhangban adják el, az az évszázad rablása lesz – értékelte Dragan Đilas, a Szövetség Szerbiáért belgrádi városi képviselő-testületi frakció vezetője. A 104 millió eurós kezdőár kétszer kisebb, mint a 2013-ban meghirdetett pályázat során kínált kezdőár – emelte ki Đilas, hozzátéve, hogy mivel a vásárló csupán az ügylet lebonyolítását követő három évben köteles a szövetkezet korábbi gazdasági tevékenységét folytatni, fennáll annak a veszélye, hogy az új tulajdonos azt követően felszámolja a jószágállományt, megszünteti a tejtermelést, és kizárólag földműveléssel foglalkozik. A belgrádi városi vezetés 2013-ban azért akadályozta meg a köztársasági hatalom igyekezetét, hogy eladja a PKB-t, mert nem tartotta megfelelőnek az akkori kezdőárat, pedig az duplája volt a most tervezettnek – húzta alá Đilas.