2024. április 16., kedd

Rod kruške i dunje obećava

Od šljive iz južnog Banata kuvaju rakiju u Staroj Moravici. Ove godine u voćnjacima je šteta od mraza 98%. U okolini Bačke Topole mraz je uništio rod voća. Na plantažama bresaka je šteta 100%, dok je u šljivicima 98%. Izuzev jabuke i maline u svim voćnjacima je manji rod - rekao nam je Atila Fabrik, predsednik zajednice Rizling.

-Meštani imaju oko 7 ari zasađenih površina sa breskvom, što je ove godine propalo zbog mraza. Na nekim zaštićenim mestima su šljive nešto malo rodile, ali u okolini na površini od 8 ari u šljivicima nema roda uopšte. Ko želi da kuva rakiju, u južnom Banatu treba da kupi šljive. Rod višnje i trešnje, zavisno od vrste je bio raznovrstan. Inače ima oko 12 ari zasađenih stabala. U Staroj Moravici se vodi da ima oko 800 stabala krušaka raznih sorti, i tu je bilo štete, ali nešto manje. Jedino u rodu jabuka nije načinjena velika šteta - rekao je Fabrik.

-Možemo računati na dobar rod dunje, jer kasnije cveta. Oko Stare Moravice ima oko 4 ari zasađenih malina. Prošle godine je jedva rodila, dok je ove rod u izobilju. Jedino je šteta što su oni koji otkupljuju rod veoma srozali cenu maline, tako da se proizvođačima isplati samo u prerađenom obliku prodavati - rekao je Fabrik.

-U Staroj Moravici na oko 12 hektara su zasađeni vinogradi. Rod se smrzao u 95% ove godine. Ima sorti koje nisu tako osetljive na mraz, kao što je Bianca, ali ni ta vrsta nije rodila 100%, ali bar se nije smrzla. Interesantno je da je stono grožđe rodilo u rekordnoj količini. Zahvaljujući gazdi koji je pokrio čokote na vreme sa zemljom i zatim otkrio u pravo vreme, ova sorta mogla je da uspe - objasnio je direktor Rizlinga.

-Rod ne odvlači energiju drveta, već ga usmerava na rast. Iz tog razloga smo morali više puta orezivati drveće. Oni koji nisu reagovali na vreme i nisu preduzeli odgovarajuće mere za zaštitu od vaši i drugih insekata, mogli su imati velike probleme početkom leta. Ove štetočine vole suvo toplo vreme, tako da kasnije kiše im nisu pogodovale. U kišnom periodu smo ređe prskali protiv gljivičnih oboljenja. Pošto temperatura nakon padavina nije naglo porasla, nismo imali problema ni u kasnijem periodu - rekao je Atila Fabrik.