2024. április 18., csütörtök

Három tiszai fürdőhely csalogatja a zentaiakat

Mindhárom strandon lenne mit fejleszteni

A nyár első felére jellemző hűvösebb időjárásnak vége, megérkezett az igazi strandidő. A meteorológusok szerint a következő hetek időjárását a harminc fok fölötti hőmérséklet fogja jellemezni. A nagy hőségben jólesik a fürdőzés.

A hídlábnál homok van, büfé nincs (Gruik Zsuzsa felvétele)

A hídlábnál homok van, büfé nincs (Gruik Zsuzsa felvétele)

A természetes vizeket kedvelő zentaiak több lehetőség közül is választhatnak: a csókai oldalon található homokos strandon, a Halászcsárdánál és a zentai oldalon, a hídlábnál lévő fürdőhelyen is megmártózhatnak a Tiszában.

Azóta, hogy megérkezett a jó idő, mindhárom strand látogatottsága látványosan megnőtt, mégpedig annak ellenére, hogy egyik fürdőhely sem felel meg teljes mértékben a strandolók összes kívánságának. Igaz, a legalapvetőbb munkálatokat mind elvégezték: egyik strandot sem növi be térdig érő fű és gaz, és a folyó által odahordott hulladékot is eltávolították. De mindez csak annyit jelent, hogy a Tisza strandjai alkalmasak a fürdésre, úszásra – és ennél alig valamivel többre. A zentai parton, a hídlábnál lévő fürdőhelyen még büfé sem várja az éhezőket-szomjazókat, s azóta, hogy betiltották a folyó átúszását, még csak a túlpartra sem lehet átúszni egy hideg sörért. Mindez persze nem bosszantja azokat, akik csak megmártóznának a folyóban, esetleg napozni szeretnének.

A Halászcsárda és a csókai part strandja ennél valamivel felszereltebb: mindkét helyen lehet ételt és italt vásárolni, így egész napos családi kiruccanásra is megfelelő helyszínek. A csárdánál folyamatban van egy játszótér megépítése, és picigenpálya is várja a strandolókat. A túlparti fürdőhely vonzereje pedig elsősorban abban rejlik, hogy egész délután ragyogó napsütésben fürdik, így a napozást kedvelők elsődleges választása lehet. Sokak bánata, hogy az itteni röplabdapálya és a játszótéri játékok túlzás nélkül állítva használhatatlanok: a hintákat gaz növi be, a körhintának csak a váza árválkodik, a strandröplabdához pedig szükség lenne egy, a térfeleket elválasztó hálóra. Törtei Károly, a túlparti kávézó üzemeltetője minden évben rendbe teszi a strandot, de van, ami nem az ő illetékességi körébe tartozik:

– Nagyon meredek most a part, ezt túrni kellene, illetve homokot is jó lenne hozni. Ez az önkormányzat feladata lenne.

Információink szerint a zentai önkormányzat vizet és áramot biztosít a Csóka területén lévő, a Vajdasági Vizek Vállalat tulajdonában álló terület számára. A homok túrására alkalmas gépek odaszállítása viszont körülményes lenne, ezt a város nem tudja megoldani.

A három zentai Tisza-parti fürdőhely eltérő jellege más és más élményt nyújt a folyópart kedvelői számára, ezért a gyerekes programot keresők, a baráti társasággal érkezők és a magányos úszók egyaránt megtalálhatják a maguk számára megfelelő strandot. Akármelyik partot választjuk, ne felejtsük el, hogy a Tisza egy folyó, ezért csak jó úszók merészkedjenek a hullámai közé. Baranyi Nándor, a Tisza Mentőcsapat vezetője hangsúlyozta, hogy a tiszai fürdőzés közben a biztonságra nagy figyelmet kell fordítani.

– Számomra úgy tűnik, hogy kevesebb örvény van a Tiszán, mint régen, és ami van, azok is mintha valamivel kisebbek lennének. Ettől függetlenül mindenkinek javaslom, hogy figyeljen oda rájuk. A Tisza sodrása is veszélyes lehet, mert a meder mélysége a húsz-harminc métert is eléri egyes helyeken, ez pedig növeli a folyó sebességét.