2024. április 19., péntek

Legyen szebb, rendezettebb a város!

Várja a polgárok javaslatait, észrevételeit a topolyai Komgrad Közvállalat

A szolgáltatások magasabb szintre helyezése, a polgárokkal történő kölcsönös kommunikáció fejlesztése, és a munka folyamatos elvégzése az elsődleges célja a topolyai Komgrad Kommunális Közvállalatnak, nyilatkozta Domány Dudás Diana, aki november óta tölti be a közvállalat igazgatói tisztségét. Mint mondja: várják, sőt elvárják a polgároktól munkájuk konstruktív értékelését, és az esetleges javaslatokat, észrevételeket annak érdekében, hogy egy élhetőbb és szebb város legyen a topolyai község központja.

– A topolyai Komgrad hatáskörébe tartozik egyebek mellett a zöld terek és a temetők karbantartása, a szemétszállítás, a vízvezeték-, az esővíz-elvezető hálózat üzemeltetése, valamint a kóbor ebek befogása is. A feladataink teljesítése elsősorban a folyton hiányzó munkaerőn is múlik, de azt is tudni kell, hogy ennek a sikeres tevékenységnek a titka a folyamatos és következetes munkavégzés. A másik dolog, ami az alapját képezi egy élhetőbb közösségnek, ha van felelősségérzet bennünk a polgártársaink vagy a szomszédaink iránt – utalt az igazgatónő arra, hogy a közvállalat egyebek mellett a lakosság által befizetett illetékekből tartja fenn magát, ezért szeretnék valóban megszolgálni a felhasználóik bizalmát.

– Hagyományos úton, személyesen is várjuk a tolóablakainknál a polgáraink észrevételeit, javaslatait, de a modern telekommunikációs módszerekkel: viberen, messengeren is fogadjuk ezeket a véleményeket, illetve a 024/712-510-es telefonszámon, és a komgdrad@stcable.rs e-mail-címen. A másik oldala az éremnek, hogy szeretnénk, ha teljesen eltűnne, vagy akár minimálisra szorulna az a hozzáállás, hogy például nem engedik be a feladatukat végző munkatársainkat az udvarba. Továbbá szeretnénk kérni a telektulajdonosokat arra is, hogy rendszeresen tartsák karban a portájukat. Itt különösen a házak előtti fűnyírásra és szemételhordásra gondolok, illetve telente a gyalogjárdák csúszásmentessé tételére – nyilatkozta az igazgatónő, aki elárulta azt is, hogy a modern telekommunikációs technikáknak köszönhetően szeretnék szélesíteni az adatfeldolgozási lehetőségeiket is, ezzel gyorsabbá és könnyebbé téve a szolgáltatásaikat. Például a vízórák leolvasása esetében fogadják e-mail-címükre az óraállásról készült digitális fényképeket.

– Szeretnénk bevezetni egy olyan rendszert, ami „megjutalmazza” azokat a polgárokat, akik maradéktalanul teljesítik a feladataikat, például rendszeresen takarítják a portájuk körül a szemetet, vagy tisztítják a csapadékot elvezető csatornát a házuk előtt, nyáron nyírják a füvet, télen eltisztítják a havat – nyilatkozta az igazgatónő, aki Komgrad idei költségvetésével kapcsolatban elmondta, hogy azt közel 200 millió dinárban határozták meg. A fél éves összesítés kimutatta, hogy a tervezettnél kevesebb jövedelmet tudtak megvalósítani, viszont a kiadásaik is kisebbek voltak. Ezzel a fejlesztések véghezvitele mellett a kiadás-bevétel arány egyensúlyban áll egymással.

– A csapadékos időjárás miatt az idén megsokszorozódtak a feladataink, hiszen az idei nyáron burjánzó a parkokban a növényzet. Az önkormányzattal történt együttműködésnek köszönhetően a Komgrad részesülhet a közmunkaprogramból, ami azt jelenti, hogy 17 közmunkást tudunk foglalkoztatni a terepen. Sajnos Topolyán nagyon sok ház gazdája huzamosabb ideig külföldön tartózkodik, és egy idő után az épületek előtt nemcsak csúnyán ékeskedik a gyom, hanem ezek a helyek balesetveszélyessé is válnak. Ezt a problémát is igyekszünk a lehetőségeinkhez mérten kezelni. Az utóbbi időben megháromszorozódott az a terület, amit rendszeresen kaszálunk. A város közterei mellett a tópart, a temetők is a mi hatáskörünket képezik, mintegy 640 hektárt felölelve. Emellett a mi feladatunk Topolya központjának a szépítése is. Igyekezünk a főutcán és a tereken nagyon sok virágot és bokrot elültetni, és további virágládákat szeretnénk elhelyezni a központban. A Komgrad a viharos időjárás következtében történt fakidőlések utáni károkat eddig sikeresen el tudta takarítani. Azonnal kellett reagálni egy-egy ilyen alkalomkor, hétvégére, vagy éjszakára való tekintet nélkül, mindez idáig a tűzoltók bevonása nélkül tudtuk venni az akadályokat – nyilatkozta Domány Dudás Diana.

A Komgrad új munkarendje

A Komgrad Közvállalat új munkarendet léptetett életbe annak érdekében, hogy a dolgozók kevésbé legyenek kitéve az extrém időjárási feltételeknek. Azok esetében, akiknek munkafeladatai a szabadban végzendő tevékenységekhez köthetőek, a feladatokat 6 és 11 óra között végzik. Az intézkedés addig marad érvényben, amíg ezt a nagy hőség indokolttá teszi.