2024. április 18., csütörtök

A cél a gyermekvállalás ösztönzése

Szabadkán számos intézkedéssel igyekeznek javítani a demográfiai mutatókon

Országszerte nagy gondot okoz az elöregedés, illetve a születések alacsony száma. Ezen különböző módokon próbálnak javítani, és ebből a helyi önkormányzatok, valamint a tartományi és köztársasági szervek is igyekeznek kivenni a részüket. A közelmúltban döntés született arról, hogy az állam az eddigieknél nagyobb anyagi támogatással próbálja serkenteni a gyerekvállalást, de ezen kívül is találkozhatunk a médiában olyan hírekkel, amelyek egy-egy új, a demográfiai mutatók javítását célzó projektumról számolnak be. Július végén arról olvashattunk, hogy Slavica Đukić-Dejanović, népesedéspolitikával megbízott tárca nélküli miniszter 61 szerbiai helyi önkormányzat képviselőjével írt alá népesedéspolitikai, vissza nem térítendő támogatás odaítélésére vonatkozó szerződést Belgrádban összesen 500 millió dinár értékben. A támogatott önkormányzatok között több vajdasági is szerepelt, többek között Szabadka is.

(Patyi Szilárd illusztrációja)

(Patyi Szilárd illusztrációja)

Lapunk kérésére Jasmina Stevanović, Szabadka Város Társadalmi Tevékenységek Titkárságának titkára elmondta, hogy a város három projektuma megközelítőleg 22,5 millió dináros állami támogatást nyert; a három projektum összértéke csaknem 28 millió dinár, tehát megközelítőleg 5,5 millió dinárt Szabadka Város költségvetéséből biztosítanak. Az összeg legnagyobb részét a Naša Radost Iskoláskor Előtti Intézmény konyhájának felújítására vonatkozó projektum kapta.

– A fiatal párok részéről a gyermekvállalás tekintetében jogos az elvárás, hogy a gyermeküket a későbbiekben biztonságban tudják akkor is, ha mindketten dolgoznak. Úgy gondoljuk, hogy a szülők igényeinek megfelelni, valamint javítani a demográfiai mutatóinkon csak úgy tudunk, ha az iskoláskor előtti intézményünk szolgáltatásait minél magasabb szintre helyezzük. Egyrészt folyamatosan nő az igény a Naša Radost szolgáltatásai iránt, hisz jelenleg mintegy 12 000 adag ételt kell előkészíteni az intézményben, ez a régi konyhában szinte lehetetlen, hisz a megépítésének idején sokkal kisebb kapacitásra volt szükség. Másrészt a gyermekek étkeztetésére vonatkozó standardok is megváltoztak. A konyha átalakítása megközelítőleg 26 millió dinárba kerül, ebből 5,3 millió a város önrésze. Slavica Đukić-Dejanović miniszter asszony elmondása szerint az összes beérkezett pályázat közül a Naša Rados konyhájára vonatkozó projektum tekinthető a legjobbnak – fogalmazott Stevanović.

Jasmina Stevanović (Fotó: Benedek Miklós)

Jasmina Stevanović (Fotó: Benedek Miklós)

A titkártól azt is megtudtuk, hogy egy másik projektum értelmében egy új játszóteret fognak kiépíteni, összesen 1,5 millió dinár értékben. A játszótér helyszíne még nincs meghatározva, a titkár elmondása szerint igény van rá, de még keresik a megfelelő helyszínt, hisz ott szeretnék kialakítani, ahol sok olyan gyerek van, akik lakóhelye közelében jelen pillanatban nincs lehetőség az ilyen jellegű kikapcsolódásra. Szabadka harmadik projektuma különböző edukációs programokra vonatkozik, amelyeket szerb és magyar nyelven tartanak több civil szervezet és művelődési intézmény közreműködésével.

Mindezek mellett Jasmina Stevanović szót ejtett azokról az intézkedésekről, amelyeket az önkormányzat a saját eszközeiből finanszíroz, és amelyek a családok helyzetén igyekeznek javítani, hogy ezáltal is serkentsék a gyermekvállalást. Például hallhattunk arról, hogy az általános iskolák tanulói, akik hátrányos helyzetű családokból érkeznek, ingyenes uzsonnához juthatnak, hogy a hiányszakmákat tanuló középiskolásokat ösztöndíjakkal támogatják, csakúgy mint az egyetemistákat, de a várandós nőket is igyekeznek segíteni az egyszeri 15 000 dináros juttatással, támogatják a mesterséges megtermékenyítést, illetve minden elsőszülött után 10 000 dináros családi pótlékot biztosítanak.

(Patyi Szilárd illusztrációja)

(Patyi Szilárd illusztrációja)

Ide kapcsolódik a hír, miszerint a jövőben ingyenessé válhat a parkolás a terhes nők, illetve azon családok részére, amelyekben három vagy annál több gyerek van. Minderről a városi képviselő-testület június 21-ei ülésén született döntés. Ezen intézkedés civil kezdeményezésre indult el, és célja szintén a demográfiai mutatók feljavítása. Mint megtudtuk, ez ügyben jelenleg is folyamatban van a szabályzat kidolgozása. Az intézkedés végrehajtója a Parking Kommunális Közvállalat lesz, ahol megkeresésünkre elmondták, hogy a tervek szerint az ingyenes parkolásra jogosító igazolásokat a városi közigazgatási hivatal adja ki, és a Parking ezen igazolások alapján tudja biztosítani az ingyenes parkolást.

Utóbbival kapcsolatban kerestük meg a mintegy 120 tagcsaláddal rendelkező Smile Nagycsaládosok Egyesületét, amelynek elnöke, Benák-Búcsú Emese elmondta:

– Természetesen örülünk ennek a kezdeményezésnek, hisz ahol több gyerek van, ott több a szaladgálás is, többször kell bejönni a városba, és ugyanígy többször kell igénybe venni a parkolóhelyeket is. Mindenféleképpen üdvözöljük az intézkedést, úgy gondoljuk, hogy egy első lépésnek nagyon jó, de emellett is nagyon sok olyan dolog van, ami kedvezményes lehetne, hogy még könnyebbé tegyék a családok életét – fogalmazott Benák-Búcsú Emese.