2024. április 24., szerda

Hétvégén Dužijanca

A Városháza médiaközpontjában szerdán sajtótájékoztatót tartottak a hétvégén megrendezésre kerülő 107. Dužijanca kapcsán. A rendezvényről Andrija Anišić, a Bunyevác Horvátok Dužijanca Egyesületének elnöke, Ljiljana Dulić elnökhelyettes és Marinko Piuković, az egyesület igazgatója tájékoztatták a média képviselőit.

– Az idei Dužijanca keretében emlékezünk meg az első aratóverseny 50. évfordulójáról, az 50 éve megrendezésre kerülő városi Dužijanca ünnepségről, valamint a város és az egyház közös szervezésében 25 éve megrendezésre kerülő aratóünnepségről. Az aratóünnepség, a korábbi évekhez hasonlóan, idén is gazdag programmal várja az érdeklődőket. A Dužijanca köszönet Istennek és elismerés az embernek. Istennek köszönetünket és hálánkat fejezzük ki a vasárnapi ünnepi szentmisén a Szent Teréz-székesegyházban, amelyet dr. Pénzes János megyéspüspökünk szolgáltat – mondta Andrija Anišić a sajtótájékoztatón.

Pénteken 19 órai kezdettel a Városháza előcsarnokában a szalmakészítők munkáit tekinthetik meg az érdeklődők, este nyolckor pedig az ifjú aratópár – Marko Križanović és Marta Piuković – bemutatására kerül sor. Az est folyamán kiosztják a három legszebb kirakat készítőinek járó díjat is. A kellemes hangulatról tamburazenekarok gondoskodnak, a város főterén kézműves kiállítás is lesz.

(Archív felvétel)

(Archív felvétel)

Szombaton 18 órai kezdettel a Szent Teréz-székesegyházban dr. Pénzes János megyéspüspök ünnepi szentmisét szolgáltat. Este 19.30-kor megkoszorúzzák Blaško Rajić mellszobrát, majd este nyolctól a város főterén az aratók közgyűlésére kerül sor. Szombaton az est további részében a város főterén a szabadkai Tamburazenekar szórakoztatja az érdeklődőket.

Az aratóünnepség központi rendezvényére vasárnap kerül sor, amikor a Szent Rókus-templomban megáldják és kikísérik az ifjú párt, majd 9 órakor indul az ünnepi körmenet a székesegyházhoz, ahol tíz órakor ünnepi szentmisét szolgáltat dr. Pénzes János megyéspüspök, délben pedig a körmenet a város főterére indul, ahol Bogdan Laban polgármester átveszi az új kenyeret. Az idei aratóünnepség is kólóval zárul, amelyre este nyolckor a város főterén kerül sor.

Nyitókép: (Archív felvétel)