2024. március 29., péntek

Hosszú: ez nem csak egy sima Európa-bajnoki cím

Hosszú Katinka immáron 14-szeres Európa-bajnoknak mondhatja magát, ugyanakkor a szerda este Glasgow-ban 200 méter vegyesen aratott sikerével szerzett aranyérem különleges helyet foglal el a szívében.

"Számomra ez nem csak egy Európa-bajnoki cím, ez jelképezi az idei év nehézségeit és küzdelmeit" - nyilatkozta a háromszoros olimpiai bajnok.

Hosszú az első női úszó, aki Európa-bajnokságon négyszer védte meg címét. A férfiaknál Cseh Lászlónak sikerült hasonló, 2004 és 2012 között 400, 2006 és 2014 között pedig 200 méter vegyesen nyert ötször egymás után.

"Megvan bennem a tűz, nem veszett el. Idén sok erre irányuló kérdést kaptam, de úgy gondolom, ma sikerült bebizonyítanom, hogy tudok küzdeni, ugyanakkor nem akarom magam úgy érezni, mint most az utolsó tíz méteren" - mondta a 29 éves versenyző, aki hatalmas csatában védte meg címét.

Hozzátette, ez a győzelem az egész évét jelképezte: nehéz volt egyáltalán elutaznia az Európa-bajnokságra, amelyre nem tudott olyan állapotba kerülni, amit saját magától elvárna. "Sok minden van, amit még én sem tudtam megemészteni, de próbáltam a jelenre koncentrálni. Örülök, hogy ezzel a helyzettel szembe néztem és nem azt mondtam, hogy nem jövök el" - beszélt érzéseiről Hosszú.
A világcsúcstartó magyar úszó - akinek kapcsolata válságba került edző-férjével, Shane Tusuppal, s már Petrov Árpád irányítja a szakmai munkáját - kijelentette, szerencsére ma délután "adott ahhoz az érzéshez, ami miatt az ellenfelek félnek tőle. "Persze kicsit azért erre jó is rájátszani. Általában hátul állok és csak nézek" - jegyezte meg a last call roomban (ahonnan az úszókat szólítják) zajló eseményekről.

A folytatással kapcsolatban elmondta, ez egy új út kezdete, és hétfőtől indul a kőkemény munka: "Nem akarok teljesen új utat járni, de megpróbálunk egy nagyon jó egyensúlyt találni a terhelés és a regeneráció között. Azt gondolom, azzal lehet játszani egy kicsit, mert néha túltoltam. Közel a harminchoz egyre tapasztaltabb vagyok, kísérletezgetni fogunk, de rengeteg idő nincsen, a váz megvan."

Hosszú kijelentette, az idei kínai rövidpályás világbajnokságon, illetve a hazai világkupán is rajthoz akar állni.