2024. április 19., péntek

Fejenként 1161 euró hitelünk van

A bejelentett foglalkoztatottak mindegyike 3715 euróval tartozik a bankoknak

Július utolsó napján a lakossági hitelek összege 7,84 milliárd euró (926 billió dinár) volt. Az év elejéhez képest ez 7 százalékos növekedést jelent – összegezte a Szerbiai Bankok Társulása. Ugyanakkor a gazdaság hitelei 3,6%-kal csökkentek, és most 11,36 milliárd euróra rúgnak.

Diana Dragutinović bankkormányzó-helyettes nemrégiben kijelentette, hogy Szerbiában a lakosság és a gazdaság egyaránt alacsonyan eladósodott, tartozásuk együtt a társadalmi termék (GDP) 65 százalékát teszi ki (a lakosságé 20%, és továbbra is a legalacsonyabb a térségben, a gazdaságé pedig 45%), tehát jóval alacsonyabb, mint a 145%-os globális átlag. A lakosság életszínvonalát figyelembe véve a fejenkénti 1120 eurós adósság mégsem elhanyagolható. Ha hozzászámítjuk a hitelkártyák szerinti tartozást is, ami július végén kb. 286 millió euró volt, akkor a lakosonkénti tartozás 1161 euróra ugrik.

Ha a bankok iránti tartozást elosztjuk a munkaviszonyban levők számával, vagyis azokéval, akik eladósodhatnak, és törleszteni is képesek adósságukat – ők pedig formálisan 2,2 millióan vannak –, akkor kiderül, hogy a bejelentett foglalkoztatottak mindegyike 3715 euróval, azaz 8,7 átlagbérrel tartozik.

A lakáshitelek teszik ki a legnagyobb tételt, 3,3 milliárd euróra tehetők. Szakértők szerint aggodalomra adhat okot az, hogy gyors ütemben növekszik a jóváhagyott készpénzhitelek összege, már meghaladja a hárommilliárd eurót. Az év eleje óta a lakáshitelek 3, a készpénzhitelek 11,3 százalékkal emelkedtek. Legnagyobb, 12,8%-os növekedést a korábban felvett hitelek más bankoknál történő refinanszírozása mutat.

A készpénzhitelek nagyarányú emelkedésének egyik oka a foglalkoztatás növekedése lehet, hiszen a Szerbiai Bankok Társulásának adatai szerint tavaly márciustól az idén márciusig formálisan 40 000 ember állt munkába. A másik ok valószínűleg a kamatok csökkenése: 2013-tól máig a dinárhitelek kamata 10 százalékponttal csökkent, más szóval, 2013-ban még meghaladta a 20 százalékot, ma átlag 10,6%. Szerbiában a készpénzhiteleket többnyire dinárban hagyják jóvá, de ezeknek a kamata igen magas, 10,9 százalék.

Jorgovanka Tabaković bankkormányzó egyik korábbi sajtótájékoztatóján azt mondta, nem aggasztó a készpénzhitelek gyors növekedése, mert egy részüket olyan személyek veszik fel, akik részben ebből finanszírozzák kisvállalataik működését.

MOST A LEGALACSONYABB A LAKÁSHITELEK KAMATA

Az euróhoz kötött lakossági hitelek utáni kamat az első negyedév végén átlagban 4 százalék volt. A lakáshitelekre most a legalacsonyabb a kamat, évi 2,8%. Az euróban felvett készpénzhitelek kamata az első negyedévben kissé emelkedett, 3 százalék, a fogyasztói kölcsönökre viszont 5 százalékos kamatot számolnak fel.

Az év elejéhez képest számottevően csökkent a törlesztési késedelem időtartama. A jogi személyeknél 11,1 százalékról 7,3 százalékra, a lakosságnál 4,6-ról 3,7 százalékra esett vissza.