2024. április 25., csütörtök

Olcsó és tartalmas időtöltés a nyári szünetben

Péntekig különböző foglalkozásokkal várja a gyermekeket a Ludasi tábor

Hétfőn kezdődött és péntekig tart a Ludasi tábor, amely hat és tizenhárom év közötti gyermekeknek szeretne biztosítani élményeket a nyári szünidő alatt. A tábort a Ludas Matyi Művelődési Egyesület szervezi. Tegnap kilátogattunk a Ludasi-tó partján lévő iskolába, ahol a tábort tartják, és arra kértük Vásárhelyi Terézt, az egyesület elnökét és a tábor fő szervezőjét, hogy meséljen a táborról.

A gyermekek csapatban dolgozva oldják meg a feladatokat (Fotó: Patyi Szilárd)

A gyermekek csapatban dolgozva oldják meg a feladatokat (Fotó: Patyi Szilárd)

A ludasi iskola a tábor ideje alatt 9 órakor nyitja meg kapuit, és 18 óráig színes foglalkozásokkal és játékokkal várja a kicsiket.

A foglalkozások egy részét az iskola tantermeiben tartják (Fotó: Patyi Szilárd)

A foglalkozások egy részét az iskola tantermeiben tartják (Fotó: Patyi Szilárd)

– A Ludas Matyi Művelődési Egyesület huszonkét éves fennállása alatt minden évben megszervezi a tábort. Egyetlen évben maradt csak el. Földműves szülők kezdeményezésre indult el a tábor. Mivel a földművesek nem tudják otthagyni az állatokat, és nem szoktak tengerre járni, de hogy az ő gyermekeiknek is legyen valami fajta nyári élménye, amit el tudnak mesélni az iskolában, elkezdték szervezni ezt a tábort. Az első években csak ludasi gyermekek vettek részt benne. Kerékpárral körbejárták a Ludasi-tavat és kirándulásokon vettek részt. Azóta ez a tábor kinőtte magát – mesélte Vásárhelyi Teréz.

Vásárhelyi Teréz (Fotó: Patyi Szilárd)

Vásárhelyi Teréz (Fotó: Patyi Szilárd)

A táborban jelenleg biológiatanárok és ökológusok tartanak előadásokat, amelyeken a gyermekek megismerkedhetnek a Ludasi-tó élővilágával, herbáriumot készítenek növényekből, valamint bogarakat, siklókat és teknősöket gyűjtenek. Emellett az oktatók tartanak népművészeti foglalkozásokat is, ahol a nemezelést, gyöngyfőzést és hímzést is kipróbálhatják a táborlakók. Mivel a tábor legfontosabb célja a hagyományőrzés ápolása, ezért minden évben van fokhagymafüzér-fonás is, mert a fokhagyma Ludas egyik legfontosabb jellegzetessége.

A foglalkozások mellett a játék is ugyanúgy a program része (Fotó: Patyi Szilárd)

A foglalkozások mellett a játék is ugyanúgy a program része (Fotó: Patyi Szilárd)

– Ma nyolcvannégy gyermek tartózkodik a táborban. Mindennap nyolc szakember foglalkozik velük. Mi, a tábor szervezői, pedig mintegy húszan vagyunk. Sok gyermek jön a környező falvakból, de jönnek Magyarkanizsáról és Szabadkáról is. A külföldi munkavállalás következtében meglepően sok külföldi gyermek is eljön hozzánk, akiknek a szülei itt töltik egy hónapos szabadságukat, és eljöttek meglátogatni a nagyszülőket. Ezek között a gyermekek között vannak olyanok is, akik törik a magyar nyelvet. Ettől függetlenül nagyon szépen beilleszkednek – mondta Vásárhelyi Teréz, és hozzátette, hogy a tábor egyik legnagyobb vonzereje, hogy olcsó, valamint az, hogy a gyermekek bármelyik nap eljöhetnek, nem kell mind az öt napot a táborban tölteniük.

A táborban egy medencét is felállítottak a szervezők (Fotó: Patyi Szilárd)

A táborban egy medencét is felállítottak a szervezők (Fotó: Patyi Szilárd)

A nagy melegre való tekintettel a tábor területén egy medence is fel lett állítva, ahol a gyermekek fürödhetnek.

A tábor megrendezését a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. és Szabadka Város Önkormányzata támogatta. A tábor napidíja 350 dinár, az összeg magában foglalja a reggelit, ebédet és vacsorát is.