2024. március 28., csütörtök
I. MULTISPORT EURÓPA-BAJNOKSÁG

Késely Ajna növelte az érmek számát

Késely Ajna második érmét szerezte meg (Fotó: Instagram)

Késely Ajna második érmét szerezte meg (Fotó: Instagram)

Az úszó-Eb ötödik versenynapján több magyar és szerb sportolóért szoríthattunk. A délutáni program első futamában Késely Ajna 1500 méteren rögtön döntőt úszott. A magyar lány nagyon okosan, saját tempót diktálva a dobogó legalsó fokára léphetett fel, a bronzérmet – mely számára egyben a második érem is – egyéni csúccsal koronázta meg. Hosszú Katinka és Burián Katalin a 100 hát fináléjában újabb sikerekért harcoltak. A háromszoros olimpiai bajnok a 4. pozícióban fejezte be a megmérettetést, Burián pedig 7. lett. Hosszú később a 200 vegyes elődöntőjében magabiztosabb volt, akárcsak Jakabos Zsuzsanna, ő is bejutott a fináléba. Telegdy Ádám számára az elődöntő jelentette a végállomást.

A szerbeknél előbb Velimir Stjepanović ugrott medencébe, 200 gyorson 7. lett. Anja Crevar Jakabossal egy futamban úszott, s épphogy lecsúszott a 200 vegyes döntőjéről.

ATLÉTIKA

Két magyar a dobogón

A gyaloglás 50 kilométeres távjának legjobbjai vehették át tegnap Berlinben a 34. atlétika-Eb első érmeit. A dobogón két magyar anyanyelvű is állhatott, bár a trófeákat más országok számára nyerték. A férfiaknál a riói bajnok besztercebányai Tóth Máté ezüstérmes lett, a nőknél pedig a budapesti születésű, de már 15 éve Spanyolországban élő Takács Júlia a harmadik helyet szerezte meg. Voltak már tényleges magyar és szerb sikerek is. Halász Bence kalapácsvető volt az Eb első sportolója, aki selejtezőből döntőbe jutott a 76,81 méteres dobással. E számban Pásztor Bence csak 69,66 méterrel 26. lett. 400 m gáton Koroknai Máté csoportmásodikként, Koroknai Tibor idővel jutott az elődöntőbe, Venyercsán Bence gyalogló pedig 3:58,25 órás új U23-as magyar csúccsal 12. volt. Szabó Dániel 100 méteren 10,64 másodperccel 47., Nguyen Anasztázia 11,72 másodperccel 33., Kővágó Zoltán diszkoszvetésben 59,29 méterrel 20., Szikszai Róbert 61,82 méterrel 15., Kéri Bianka 800 méteren 2:03,44 perccel 26., Helebrandt Máté gyalogló feladta a versenyt, Torma Anett gyaloglónőt pedig leléptették.

A szerbek közül Emir Bekrić 400 m gáton 50,46-os idei legjobbjával elődöntős, Dušica Topić gyaloglónő pedig 4:30,43-as egyéni csúccsal 9. lett a 19 fős mezőnyben. Strahinja Jovančević távolugró 7,69 métere a 14. helyhez volt elegendő, Asmir Kolašinac súlylökőnek pedig nem volt érvényes dobása, így helyezetlen maradt.

KERÉKPÁROZÁS

Benkó a 18., Szalontay a bukás után a vigaszágon

Benkó Barbara betegséggel küszködve, erőhiánytól szenvedve teljesítette a Glasgow-ban zajló multisport Eb-k hegyikerékpáros terepversenyét. A több mint harmincfős mezőny alapos megpróbáltatásokon esett át, hiszen az időjárási körülmények nehezítették a futamot. Alighogy elrajtoltak, nagyobb mennyiségű csapadék „boldogította” őket, s hiába állt el az eső, a pálya csúszós maradt. A keskeny, kanyargós pályán több helyütt arra kényszerültek a kerékpározók, hogy hegynek felfelé tolják a bicikliket. Negyvenöt perccel később újra eleredt, de mindez az éllovas Jolanda Neffet már nem zavarta, s több mint két másodperc előnnyel ért célba. Benkó másfél kör megtétele után bukott, váltóproblémák is akadályozták. „Ami lehetett, minden rosszul ment. Jót nem nagyon tudok mondani a napomról” – nyilatkozott a futamot követően. Ennek ellenére az indulók felét maga mögé utasította, s a 18. helyen fejezte be a versenyt.